020 530 0160

Facebook in beroep tegen verbod gegevensuitwisseling met Whatsapp van Duitse privacy autoriteit

Gepubliceerd op 29 september 2016 categorieën 

De Duitse privacy autoriteit in Hamburg legde eerder deze week een verbod op aan Facebook om de gegevens van Duitse Whatsapp-gebruikers (dit zijn er ongeveer 35 miljoen) te verzamelen en gebood het social media bedrijf de gegevens die zij al van Whatsapp heeft gekregen te verwijderen. Facebook kan zich niet vinden in dit besluit van de Hamburg Commissioner for Data Protection and Freedom of Information en gaat in beroep.

In augustus dit jaar wijzigde Whatsapp haar privacy beleid. In het nieuwe beleid is te lezen dat Whatsapp gebruiksgegevens zal gaan doorgeven aan Facebook voor o.a. direct marketing doeleinden van Facebook. Bij de overname van Whatsapp door Facebook in 2014 garandeerde de social media bedrijven echter nog dat de gebruiksgegevens niet zouden worden uitgewisseld.

De Duitse privacy autoriteit is van mening dat door nu toch gegevens aan Facebook te verstrekken, de Whatsapp-gebruikers en het publiek in het algemeen worden misleid. Bovendien handelt Facebook in strijd is met de Duitse privacy wetgeving, omdat zij geen rechtsgeldige grondslag heeft voor het verkrijgen van de gebruiksgegevens van Whatsapp-gebruikers, aldus de privacywaakhond. Om de gebruiksgegevens van de Duitse Whatsapp-gebruikers rechtmatig te verkrijgen had Facebook toestemming moeten vragen, is de stelling van de Duitse privacy autoriteit. Het enkel aanpassen van de Whatsapp-voorwaarden is daarvoor niet voldoende.

Facebook is echter van mening dat zij voldoet aan de Europese privacy wetgeving. Bovendien stelt Facebook onder de Ierse privacy wetgeving te vallen (en dus niet onder de jurisdictie van de Hamburgse autoriteit), omdat haar hoofdkantoor in Ierland zit en wijst Facebook erop dat de berichten die via Whatsapp worden verstuurd versleuteld zijn, waardoor zowel Facebook als Whatsapp zelf de inhoud daarvan niet kan lezen. Facebook gaat daarom in beroep tegen het besluit van de privacy autoriteit. Daarnaast wil Facebook samenwerken met de autoriteit om vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen.  

Ook in Nederland worden vraagtekens gezet bij (de rechtmatigheid van) het gewijzigde privacybeleid van Whatsapp. Vooralsnog is door onze Autoriteit Persoonsgegevens hierop nog geen actie ondernomen.

Bron: nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Rosalie Heijna

publicaties

Gerelateerde artikelen