NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Facebook en Yahoo beëindigen patentenoorlog met vredesakkoord

Facebook en Yahoo beëindigen patentenoorlog met vredesakkoord

In maart dreigde Yahoo Facebook aan te klagen wegens schending van tien van haar patenten. In antwoord daarop uitte Facebook soortgelijke verwensingen richting Yahoo. Een nieuwe patentenoorlog tussen de internetgiganten, zoals tussen Apple en Samsung, stond om de hoek. Thans lijkt het er echter op dat de brand is geblust doordat beide partijen onlangs een vredesakkoord (‘patent peace deal’) met elkaar hebben gesloten.

Eén van de klachten van Facebook was dat fotowebsite Flickr, onderdeel van Yahoo, gebouwd zou zijn op basis van patenten van Facebook. Yahoo beweerde echter dat Flickr gebaseerd was op hun eigen technologieën. Andere patentschendingen volgens Facebook zijn o.a. het genereren van nieuwsartikelen gepersonaliseerd voor leden met een sociaal netwerk, het taggen van digitale media en een algoritme voor het tonen van hoofdartikelen.

Het akkoord lijkt zelfs verder te gaan dan alleen de toezeggingen elkaar niet aan te klagen wegens octrooirechtschending. Er zijn in het akkoord namelijk ook afspraken gemaakt over een verdere samenwerking, zoals op het gebied van adverteren en elkaar licenties te verstrekken voor het gebruik van bepaalde patenten.

Ook is duidelijk geworden dat geen partij van de andere een bepaald bedrag kan verwachten. Voormalig Yahoo CEO Scott Thompson merkte eerder nog op dat er mogelijk miljarden gemoeid zijn in de zaak tegen Facebook.

Deze zaak is een typisch voorbeeld van hoe effectief mediation en arbitrage kunnen zijn bij octrooigeschillen. Een jarenlange en ongetwijfeld zeer kostbare rechtszaak is voorkomen door onderhandelingen tussen partijen. Bovendien is de weg nu geopend om verder samen te werken ten behoeve van gemeenschappelijke belangen.

Door: Albert Katoen

BRON: ArsTechnica, AllThingsD, ZDNet, Nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.