NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Europees Parlement over Internet of Things en privacy

Europees Parlement over Internet of Things en privacy

 

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over het Internet of Things. Deze term verwijst kort gezegd naar de situatie dat binnenkort niet alleen computers en smart phones met het internet verbonden zullen zijn, maar bijna alle objecten. Te denken valt bijvoorbeeld aan RFID chips in supermarktproducten. In deze context wordt ook wel de term β€˜ubiquitous computing’ gebruikt.

 

Het Parlement definieert het Internet of Things als β€œhet algemeen concept van objecten (zowel elektronische artefacten als voorwerpen voor dagelijks gebruik) die via het internet op afstand kunnen worden gelezen, herkend, aangestuurd, gelokaliseerd en/of gecontroleerd.”

 

Het Internet of Things zal ons leven een stuk gemakkelijker maken. Het zal echter ook leiden tot de verwerking van onvoorstelbare hoeveelheden locatiegegevens en persoonsgegevens. Gegevens van routeplanners in de auto, of chipkaarten in het openbaar vervoer zouden bijvoorbeeld veel informatie kunnen verschaffen over het gedrag van een gebruiker.  

 

Het Parlement is van mening dat de invoering van het het Internet of Things tot een verbetering van de interactie tussen mens en apparaat en tussen apparaten onderling zal leiden, wat enorme voordelen kan opleveren voor de Europese burgers mits veiligheid, gegevensbescherming en privacy gewaarborgd zijn.

 

Nu al geeft de zogenoemde e-Privacyrichtlijn (onlangs nog vernieuwd) regels over bijvoorbeeld bepaald gebruik van RFID chips. (Dezelfde richtlijn geeft een regeling over het gebruik van cookies, waar nu enige discussie over is). Het Parlement stelt met klem dat de bescherming van de privacy een elementaire waarde vormt en dat alle gebruikers zeggenschap over hun persoonsgegevens moeten hebben en dringt er daarom op aan dat de richtlijn inzake gegevensbescherming afgestemd wordt op de huidige digitale omgeving.

 

Ook wijst het Parlement er met nadruk op dat het vaststellen van juridische normen waarmee de eerbiediging van de fundamentele waarden en de bescherming van persoonsgegevens en privacy wordt versterkt, een voorwaarde is voor de bevordering van de technologie. Verder benadrukt het dat veiligheids- en privacykwesties met de nieuwe normen moeten worden aangepakt, waarbij verschillende veiligheidskenmerken moeten worden gedefinieerd ter waarborging van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van diensten.

 

Zie hier de volledige resolutie, met verdere links naar beleidsdocumenten over het Internet of Things.

 

Een goed artikel over de implicaties van het Internet of Things voor privacy is: Surveillance and Privacy in the Ubiquitous Network Society, door Bart Schermer.

 

 

 

BRON: Europees Parlement, Bart Schermer, SSRN


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.