NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Europa wil overkoepelende instantie voor bestrijding cybercrime

Europa wil overkoepelende instantie voor bestrijding cybercrime

De Europese Commissie wil dat Europese lidstaten meer gaan samenwerken op het gebied van internetcriminaliteit. De Commissie wil daarvoor een speciale cybercrime instantie beginnen. Het centrum zal zich met name bezig houden met praktijken als hacken, kinderporno, fraude, terrorisme en virussen.

De overkoepelende cybercrime organisatie staat al langer op de agenda van de Europese Commissie. Een woordvoerder van Europol heeft laten weten dat het initiatief in 2013 van de grond moet komen.

Toevallig wil het zo zijn dat deze week ook een onderzoek van Eurostat is gepresenteerd door het CBS over beveiligingsincidenten in de ICT. Daaruit blijkt dat Nederlandse bedrijven relatief veel incidenten tegen komen bij ICT-beveiliging. Althans – daar wordt in Nederland vaker melding van gemaakt. Het rapport stelt dat: “Het gaat hier over de uitval van ICT-diensten, aanvallen van buitenaf, vernietiging van data door virussen en onthulling van vertrouwelijke data door inbraak, pharming of phishing. In 2009 had 25 procent van de grote bedrijven (250 en meer werkzame personen) in de EU hier last van. Dat was in Nederland met 43 procent ruim hoger”.

 

Grote bedrijven met ICT-beveiligingsincidenten, 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote bedrijven met onthulling vertrouwelijke data door inbraak, pharming of phishing, 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijns inziens is het heel goed dat er een Europees overkoepelende instantie komt om cybercrime aan te pakken. Een kwart van de grote bedrijven heeft te maken met uitval van diensten, veroorzaakt door cybercrime: de noodzaak is er dus absoluut. Bovendien laat cybercrime zich niet stoppen door landgrenzen: je bent dus al gauw op Europese (en zelfs internationale) samenwerking aangewezen. Ook kan expertise en capaciteit – iets waar het bij nationale instanties nog wel eens aan ontbreekt - op die manier beter worden gedeeld.

BRON: telegraaf.nl; webwereld.nl; cbs.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.