NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Eric Schmidt (Google): anonimiteit op internet afschaffen?

Eric Schmidt (Google): anonimiteit op internet afschaffen?

Eric Schmidt, CEO van Google deed onlangs een aantal interessante uitspraken op de technologiebeurs Techonomy in Californië. Hij wees er op dat mensen tegenwoordig in twee dagen tijd evenveel informatie prduceren als in alle jaren voor 2003 samen. (Hij liet zich voor zover mij bekend niet uit over de kwaliteit van die informatie die elke twee dagen online wordt gezet.)

 

Al die informatie online gaat niet altijd goed samen met het recht op privacy. Als je maar genoeg data verwerkt en er genoeg rekenkracht op loslaat, dan kan Google voorspellen waar mensen zijn, aldus Schmidt. ‘Laat ons 14 foto’s van iemand zien, en wij kunnen zeggen wie het is’ zei Schmidt verder. Hij heeft waarschijnlijk gelijk. Uiteraard geldt dit voor iedereen die beschikking heeft over voldoende rekenkracht; het gaan niet alleen om Google.

 

Om mogelijk misbruik van dergelijke technologie tegen te gaan is er volgens Schimt maar één mogelijkheid.

 

“The only way to manage this is true transparency and no anonymity. In a world of asynchronous threats, it is too dangerous for there not to be some way to identify you. We need a [verified] name service for people. Governments will demand it."

 

Dat zou dus het einde zijn van anonimiteit op het internet. (Overigens is anonimiteit nu al vaak een illusie. Via het IP-adres of andere gegevens blijken anonieme gebruikers vaak toch te traceren.)

 

Schmidt lijkt dus te denken dat het antwoord op (mogelijke) surveillance is: meer surveillance. Heel kort samengevat: watch the watchers. Een interessante gedachte, die niet te makkelijk opzij geschoven moet worden.

 

Lees het bericht van Readwriteweb, of hier een kort bericht van de Standaard.

 

 

BRON: Readwriteweb, De Standaard


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.