NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Engelse guidelines moeten sociale media-processen terugdringen

Engelse guidelines moeten sociale media-processen terugdringen

In Engeland vinden een hoop rechtszaken plaats tegen mensen die beledigende, bedreigende of schokkende berichten versturen via sociale media. Een voorbeeld is de zaak tegen Paul Chambers, de Brit die op Twitter het bericht plaatste dat hij een vliegveld zou opblazen omdat zijn vlucht was afgelast had. Alhoewel de rechter uiteindelijke oordeelde dat om een grap ging, heeft de procedure tegen Chambers ruim twee jaar geduurd.

Om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen, heeft de Engelse Director of Public Prosecutions (DPP) vandaag richtlijnen gepubliceerd. In deze richtlijnen – die een tijdelijk karakter omdat er nog een publieke consultatie over dit onderwerp loopt – staat omschreven wanneer berichten op Twitter of Facebook “beyond offensive” zijn en in welke gevallen een (strafrechtelijke) vervolging door de aanklager op zijn plaats is.

Doel van de interim guidelines, aldus DPP-directeur Keir Starmer, is “to combat threats and internet trolls without having a ‘chilling effect’ on free speech”. De richtlijnen zijn noodzakelijk omdat mensen dagelijks miljoenen berichten plaatsen op verschillende sociale media, waartussen zich een hoop berichten bevinden met een potentieel strafrechtelijke inhoud.

De richtlijnen verduidelijken in welk gevallen de aanklager sowieso moet vervolgen. Dat is het geval als een bericht een duidelijke en “credible threat to violence” bevat,  als een bedreiging gericht wordt tot één of meer concrete personen, of als een bericht in strijd is met een rechterlijk bevel.

In de situatie, daarentegen, dat een bepaald bericht slechts “grossly offensive, indecent, obscene or false” inhoud bevat, moet een nadere afweging door de aanklager plaatsvinden. Slechts wanneer dit een publiek belang dient, zal in zo’n situatie vervolging op zijn plaats zijn, aldus Starmer. De kunst is volgens hem om de juiste balans te vinden tussen vrijheid van meningsuiting en strafrechtelijke handhaving.

Alhoewel de Guidelines wel al van kracht zijn, loopt de consultatie nog tot 13 maart 2013.

BRON: bbc.co.uk


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.