NL EN

Elsevier over bh-bandjes oorlog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Elsevier van afgelopen week staat een kort bericht over de procedure tussen Marlies Dekkers en Sapph, waarover ik eerder al berichtte. Sapph moet van de rechter ofwel de schade vergoeden die Marlies Dekkers door de auteursrechtinbreuk heeft geleden, ofwel de nettowinst die het maakte met de vijf inbreukmakende ontwerpen afdragen aan Marlies Dekkers. Om wat voor bedragen het gaat, is nog niet bekend.

 

Elsevier redacteur Rentsje de Gruyter vroeg mij of dit een vergaande uitspraak is:

 

Nee, vindt Marieke Neervoort, advocaat intellectueel eigendom bij advocatenkantoor SOLV. ‘Verplichte afdracht van de gemaakte winst is in dit soort rechtszaken in de modewereld best gebruikelijk.’ Wel is het volgens haar zo dat modeontwerpers terugdeinzen voor zo'n langdurig proces. Het is duur, en een modetrend is niet te claimen door één merk of ontwerper. En waar een trend ophoudt en een unieke stijl of ontwerp begint, is lastig aan te geven.”

 

Dit verdient een kleine nuancering. Procederen is inderdaad duur, maar als je, zoals Marlies Dekkers, gelijk krijgt op grond van je intellectuele eigendomsrechten, moet de verliezende partij vaak een aanzienlijk deel van de advocaatkosten van de in het gelijk gestelde partij betalen. Die kosten moeten wel "redelijk en evenredig" zijn. Marlies Dekkers krijgt € 50.000,- van de in totaal € 135.000,- vergoed.

BRON: Elsevier 4 juni 2011


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.