NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Eerste boete kansspelautoriteit voor aanbieden online kansspelen

Eerste boete kansspelautoriteit voor aanbieden online kansspelen

Er is in de pers veel aandacht voor het eerste boetebesluit van de kansspelautoriteit (“KSA”). Globalstars ontving een boete van 100.000 euro voor het aanbieden van kansspelen op de Nederlandse markt via haar website myglobalgames. Een aantal factoren spelen daarbij volgens het besluit van 7 augustus 2013 een rol:

 • De website myglobalgames wordt aangeboden in de Nederlandse taal;
 • Deze is toegankelijk vanuit Nederland en via URL’s met een .nl-extensie;
 • Betalingen kunnen gebeuren via iDeal, waardoor Nederlandse consumenten een verhoogd betaalgemak genieten.
 • De contactinformatie en het contactformulier zijn in de Nederlandse taal, inclusief de autoreply daarop;
 • Informatie over preventieve verslavingszorg is ook in de Nederlandse taal en verwijst naar Nederlandse websites waar informatie over hulp en advies kan worden verkregen.

Het feit dat Globalstars in Curaçao over een vergunning beschikt en het gebruik van de Nederlandse taal daarom niet onlogisch is, doet volgens de KSA niet af aan het feit dat het aanbod op Nederland is gericht. Voorts stelt de KSA dat Globalstars eenvoudig maatregelen had kunnen nemen om de toegankelijkheid en het gebruiksgemak voor Nederlandse spelers te beperken. Het feit dat .nl-extensie van myglobalgames.nl en boekjesbingo.nl alleen een doorlink vormt naar myglobalgames.com, doet volgens de KSA niet af aan de gerichtheid van het aanbod op Nederland.

Globalstars is volgens het besluit vorig jaar aangeschreven door de KSA en geïnformeerd over de prioriteringscriteria. Als deze criteria worden nageleefd, komen aanbieders niet als eerste in aanmerking voor handhavend optreden. Het gaat om de volgende criteria:

 • een website mag geen .nl hebben en/of; 
 • een website mag niet in de Nederlandse taal te raadplegen zijn en/of;
 • er mag geen reclame gemaakt worden via radio, televisie en/of geprinte media gericht op  de Nederlandse markt.

Globalstars betwistte dat zij over de prioriteringscriteria was bericht. Kennelijk had Globalstars in augustus 2012 wel een aanschrijving (per e-mail) van de KSA ontvangen. De KSA oordeelt dat er geen sprake is van “een adequaat, doeltreffend en coöperatief optreden van Globalstars teneinde haar gerichtheid op de Nederlandse markt en consument te verminderen of te beëindigen. Een aanbieder kan niet rustig afwachten tot hij wordt geïnstrueerd door een toezichthouder over hoe zijn bedrijfsvoering in te richten”. Het feit dat de website na het opmaken van het rapport door de KSA over de overtreding is aangepast, kan niet baten, omdat er eerder sprake was van een overtreding. De KSA acht geen boete verminderende of verzwarende omstandigheden aanwezig en legt een boete op van 100.000 euro, waarvoor zowel Globalstars als haar directeur  aansprakelijk zijn. Globalstars kan tegen het besluit bezwaar en (hoger) beroep instellen.

Vraag voor de markt is of dit besluit het eerste vormt van een serie of dat we hier te maken hebben met een incident. Voorkomen van handhaving is beter dan genezen luidt ons advies.

 

BRON: kansspelautoriteit.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.