NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Een kijkje in de digitale opsporingspraktijk

Een kijkje in de digitale opsporingspraktijk

Als boef dien je tegenwoordig goed op de hoogte te zijn van de technologische ontwikkelingen. Weet je niet wat een IMEI-nummer of IP-adres is, dan kan je de politie wel eens erg behulpzaam zijn bij de opsporing. Zo blijkt uit een recent vonnis van de rechtbank Amsterdam in een serieuze en omvangrijke strafzaak dat de politie alle digitale mogelijkheden gebruikt om ernstige criminelen op te sporen.

Zo wordt aan de hand van het IMEI-nummer van de telefoon van de verdachte vastgesteld dat hij op een bepaalde tijd op een bepaalde plek was:

“Om 11.17 uur peilt de telefoon van verdachte uit op de Admiraal de Ruijterweg 342, om 12.02 uur op de Amsteldijk en om 12.05 uur op de Wibautstraat.”

Ook kan de politie de verdachte lokaliseren aan de hand van het gebruik van zijn OV chipkaart, en zelfs zijn TomTom:

“Opvallend is dat verdachte niet zoals de drie donderdagen voorafgaande aan donderdag 7 oktober 2010, opstapt bij halte nr. 20817, op ongeveer 160 meter van zijn verblijfsadres aan de [adres], maar bij de halte nr. [haltenummer] (bij de [E-straat]), die ongeveer 750 meter van zijn woning is verwijderd. Met de OV-chipkaart van verdachte wordt op 7 oktober 2010 ingecheckt om 11.36 uur in lijn 12 op genoemde halte.”

“De TomTom uit de auto van de oom van verdachte wordt uitgelezen en deze heeft ingesteld gestaan op de [B-straat] te Krommenie.”

Maar niet alleen onderweg worden verdachten gevolgd. Dat kan ook als hij thuis een overval aan het voorbereiden is:

Op 8 juli 2011, op verschillende tijdstippen, wordt vanaf het IP-adres [IP-adres] dat behoort bij de [adres] te [plaats] via Google.nl de website van Juwelier [J], [F-straat] [huisnummer] te Bleiswijk bezocht. Tevens wordt naar politiebureaus in Bleiswijk gezocht en via Google maps naar een plattegrond van Bleiswijk. Het adres [adres] te Amsterdam is het verblijfadres van verdachte.

De boef in kwestie heeft wel grondige research gedaan, zo blijkt uit het vonnis:

“Op 15 juli 2011 wordt vanaf IP-adres [IP-adres] tussen 21.59 uur en 22.05 uur op verschillende websites naar overvallen, al dan niet op juweliers, gekeken. Ook wordt de website Politie.nl bezocht. Op deze website wordt gekeken naar een stukje over een overval te Den Haag, naar de werkwijze van de politie Haaglanden en naar het laatste nieuws over dit korps. Bovendien wordt op deze website naar een overzicht van de politiebureaus in Bleiswijk gezocht. Via Google maps wordt vervolgens gezocht naar een plattegrond en een afbeelding van het politiebureau gevestigd aan de Raadhuislaan 10 in Berkel en Rodenrijs en wordt de route van de [F-straat] te Bleiswijk naar dit politiebureau bekeken.”

De digitale bewijsmiddelen worden overigens ondersteund door verklaringen van getuigen en processen verbaal van politieagenten, DNA-bewijs en beelden van bewakingscamera’s. Dit alles leidt tot bewezenverklaring van een paar zeer ernstige feiten waaronder medeplegen van doodslag, waarvoor de verdachte 18 jaar cel heeft gekregen.

BRON: rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.