NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • EC onderzoekt afspraken Amerikaanse filmstudio’s met aanbieders betaaltelevisie

EC onderzoekt afspraken Amerikaanse filmstudio’s met aanbieders betaaltelevisie

De Europese Commissie opent het nieuwe jaar met een onderzoek naar de licentiecontracten tussen de grote Amerikaanse filmstudio’s (o.a. Twentieth Century Fox en Warner Bros.) en Europese aanbieders van betaaltelevisie (o.a. het Engelse BSkyB en Franse Canal Plus). Het onderzoek moet uitwijzen of de licentiecontracten de concurrentie op de Europese markt beperken. Voor overtreding van de Europese concurrentieregels, die concurrentiebeperkende afspraken tussen ondernemingen verbieden, kunnen hoge boetes worden opgelegd.

 

Het onderzoek spitst zich toe op de vraag in hoeverre de betaaltelevisie-aanbieders in de verschillende lidstaten worden gehinderd in het aanbieden van hun diensten over de grens. De films en series die in licentie worden gegeven mogen op grond van het licentiecontract in veel gevallen enkel door de aanbieder worden uitgezonden in de lidstaat waarin deze is gevestigd. Dit resulteert in gebiedsbescherming voor de aanbieders van betaaltelevisie, aangezien de aanbieders niet in elkaars gebied content mogen aanbieden en uitzenden. Dergelijke exclusiviteitsafspraken zijn slechts beperkt toegestaan onder de Europese concurrentieregels.

 

In 2011 heeft het Europese Hof van Justitie de concurrentieregels toegepast in een vergelijkbare zaak waar het ging om exclusieve licenties voor het rechtstreeks uitzenden van Premier League voetbalwedstrijden. De Engelse voetbalbond had exclusieve licenties verstrekt aan aanbieders in verschillende lidstaten. De aanbieders mochten de wedstrijden enkel in hun eigen lidstaat uitzenden en geen decodeerapparatuur verstrekken - waarmee de uitzendingen kunnen worden bekeken - aan afnemers buiten hun eigen lidstaat. Als gevolg van die maatregel had iedere aanbieder een exclusief gebied waarin hij geen enkele concurrentie van andere aanbieders ondervond. Het Hof kwam in de Premier League-zaak tot de conclusie dat deze vorm van gebiedsbescherming tot een ongeoorloofde beperking van de concurrentie leidt.

 

De licentiecontracten tussen de filmstudio’s en aanbieders van betaaltelevisie vertonen belangrijke overeenkomsten met de licentiecontracten die door de Engelse voetbalbond werden gesloten. Mogelijk komt de Europese Commissie in deze zaak toch tot een andere conclusie dan het Hof, omdat de licentiecontracten van de filmstudio’s in hun eigen economische en juridische context moeten worden getoetst aan de concurrentieregels. 

 

Het onderzoek van de Europese Commissie zal naar verwachting minimaal een jaar in beslag nemen. De verdere ontwikkelingen in het onderzoek van de Europese Commissie worden uiteraard op deze blog besproken. 

 

Lees hier het persbericht van de Europese Commissie.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.