NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • eBook uitgevers beschuldigd van prijsafspraken

eBook uitgevers beschuldigd van prijsafspraken

De Europese Commissie heeft gisteren invallen gedaan bij een aantal uitgevers van ebooks in een onderzoek naar kartelvorming. De uitgevers zouden verdacht worden van illegale prijsafspraken rondom ebooks.

Volgens bronnen zouden diverse Franse uitgevers bezoek hebben gehad van ambtenaren van de Europese Commissie en de nationale mededingingsautoriteit. Onder die uitgevers bevinden zich grote namen als Albin Michel, Hachette, Flammarion en Gallimard.

Het hoofd van uitgeverij Albin Michel, Francis Esménard, beschuldigde Amazon ervan tot het onderzoek te hebben aangezet. "Deze operatie wordt op afstand geleid door Amazon. Ze hebben zich in Luxemburg gevestigd om geen BTW in Frankrijk te betalen en ze willen ebooks voor een absurde prijs verkopen zoals ze dat in de VS doen, waar ze bestsellers voor 9,90 verkopen."

Enkele weken geleden nam de Franse Tweede Kamer een wet aan waarin de vaste boekenprijs voor ebooks wordt geregeld. Uitgevers stellen een prijs vast voor een ebook, waaraan Franse verkopers zich vervolgens dienen te houden. Met buitenlandse verkopers moeten de uitgevers aparte afspraken maken.

In 1980 ging de Europese Commissie ermee akkoord dat landen een vaste prijs voor boeken kunnen instellen. Dit akkoord heeft echter geen betrekking op ebooks. Ook zijn afspraken tussen uitgevers onderling over de beprijzing van boeken en ebooks ten strengste verboden.

Via eReaders.nl

BRON: eReaders.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.