NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • E.U.: Google’s monopolie op gedigitaliseerd materiaal terugbrengen naar zeven jaar

E.U.: Google’s monopolie op gedigitaliseerd materiaal terugbrengen naar zeven jaar

Bedrijven zoals Google, die kunstwerken en boeken van overheidsinstanties digitaliseren, moeten na zeven jaar ook andere partijen de mogelijkheid geven om de digitale versies te exploiteren, zo hebben drie experts de Europese Commissie maandag geadviseerd.  

Androulla Vassiliou , de Europese commissaris voor onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugd, en Neelie Kroes, commissaris voor de digitale agenda, zijn het eens met de suggestie. Op deze manier zou Google gedurende zeven jaar de kans geboden worden om de kosten van het digitaliseren terug te verdienen.

Alistair Verney, woordvoerder van Google, zei nog niet of het bedrijf zich zou houden aan deze termijn van zeven jaar.  

De drie geraadpleegde experts zijn: Elisabeth Niggemann, directrice van de Duitse nationale bibliotheek, Jacques De Decker, secretaris van de Koninklijke Academie voor Franse Taal en Literatuur van België, en Maurice Levy, directeur van het Parijse communicatiebureau Publicis.

De drie zijn van mening dat Europeana, een soort Europese digitale bibliotheek, een grotere rol zou moeten krijgen. Europeana bevat al meer dan vijftien miljoen gedigitaliseerde boeken, kaarten, foto's, filmpjes, schilderijen en muziekfragmenten. Dat is echter slechts een fractie van werken in het bezit van de Europese culturele instellingen. Volgens de Europese Commissie zou meer geld uitgetrokken moeten worden voor het project.

Zie hier het bericht van de New York Times.

Zie over de ingewikkelde auteursrechtelijke kwesties rond het Google Books project dit artikel van professor Bernt Hugenholtz van het instituut voor Informatierecht, en de website The Public Index, van James Grimmelmann van NY Law School.

BRON: New York Times


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.