NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • E-mail na de dood: juridische bescherming van privacybelangen

E-mail na de dood: juridische bescherming van privacybelangen

Samen met David Korteweg schreef ik een artikel voor het tijdschrift Privacy & Informatie: “E-mail na de dood: juridische bescherming van privacybelangen”.

 

In het artikel gaan we in op de vraag wat er gebeurt met e-mails die staan opgeslagen bij bijvoorbeeld Hotmail of Gmail, nadat de abonnee komt te overlijden. We concluderen kort gezegd dat de bescherming van de privacybelangen van de overleden abonnee niet erg duidelijk en onvoldoende is.

 

Het artikel kunt u hier lezen of downloaden. Hieronder vindt u alvast een inleiding.

 

Aanbieders van online e-maildiensten zoals Gmail, Hotmail en Yahoo!, bieden een steeds grotere opslagcapaciteit aan hun abonnees, hetgeen de feitelijke beschikkingsmacht van deze aanbieders over de bij hun opgeslagen communicatie vergroot. De honger naar informatie van de aanbieders van dergelijke online communicatiediensten die vaak afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, wordt ruimschoots gevoed door de consument die gretig gebruik maakt van de veelal gratis aangeboden en haast ongelimiteerde opslagcapaciteit die hun in staat stelt om al hun communicatie vanaf iedere gewenste plek te raadplegen.

 

Nu de generatie abonnees die via e-mail communiceert langzamerhand ouder begint te worden, rijst de vraag wat er zal gebeuren met de e-mailcommunicatie die staat opgeslagen bij de aanbieder nadat zij komen te overlijden. De centrale vraag van dit artikel luidt dan ook: in hoeverre wordt het privacybelang van de abonnee van een online e-maildienst en diens communicatiepartners beschermd en kunnen zij dit belang beschermen als de abonnee komt te overlijden? Uit onze inventarisatie van de relevante wetgeving, jurisprudentie en literatuur blijkt dat de bescherming van de privacybelangen van de overleden abonnee en zijn communicatiepartners onduidelijk en zelfs gebrekkig is.

BRON: Instituut voor Informatierecht, Privacy & Informatie


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.