NL EN

E-mail, e-book… e-rechter?

Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Voor de meeste mensen is het internet de voornaamste bron voor het vinden en delen van informatie. E-mail is het primaire communicatiemiddel en films, muziek en boeken worden in toenemende mate digitaal aangeboden.

De rechtspraak moet en wil bij de tijd blijven en introduceert daarom het project “e-kantonrechter”, zo blijkt uit het Jaarplan Rechtspraak 2012 dat vorige week aan de Tweede Kamer werd aangeboden door Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie). Dit project moet het in de toekomst mogelijk maken een geschil in een beveiligde elektronische omgeving aan de rechter voor te leggen. In eerste instantie zal dit alleen mogelijk zijn bij de kantonrechter. Als het concept succesvol blijkt, zullen we in de toekomst mogelijk ook bij andere rechters digitaal procederen.

Blijkens het concept moeten beide partijen instemmen met een digitale afhandeling van hun zaak door de e-kantonrechter. Deze zal binnen zes weken uitspraak doen, die  – uiteraard – digitaal aan partijen wordt bericht. Mochten partijen toch nog behoefte hebben om hun zaak mondeling toe te lichten, dan zal de doorlooptijd acht weken bedragen. De “e-procedure” moet volgens het plan model kunnen staan voor de algehele vereenvoudiging van de civiele procedure die de Rechtspraak nastreeft.

Het komende jaar vindt de technische ontwikkeling plaats en wordt gekeken hoe deze innovatieve manier van geschilbeslechting in ons rechtssysteem wordt geïmplementeerd. In 2013 zullen de eerste digitale procedures bij de e-kantonrechters in Rotterdam en Den Bosch gevoerd kunnen worden.

BRON: Emerce


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.