NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Duitse rechtbank: Facebook vriendenzoeker in strijd met privacyregels

Duitse rechtbank: Facebook vriendenzoeker in strijd met privacyregels

De kersverse (en terechte) winnaar van een Big Brother Award, Facebook, is weer eens op de privacy-vingers getikt. Ditmaal niet door een privacywaakhond, maar door een Duitse rechtbank.

Het gaat om de vriendenzoeker van Facebook. Met de vriendenzoeker kunnen gebruikers hun hele contactenlijst uit verschillende e-mailaccounts importeren. Contacten met een Facebook-account krijgen dan een vriendenverzoek en contacten zonder Facebook-account krijgen een uitnodiging om lid te worden van Facebook.

De Duitse Consumentenfederatie (Verbraucherzentrale Bundesverbandes) is naar aanleiding van de vriendenzoeker een rechtszaak tegen Facebook gestart. In die zaak deed de rechtbank Berlijn op 6 maart 2012 uitspraak.

De rechtbank oordeelt dat de gebruiker duidelijker geïnformeerd moet worden over het feit dat door de vriendenzoeker zijn hele adresboek wordt gebruikt om uitnodigingen en vriendenverzoeken te versturen. Met name moet duidelijk worden dat ook personen die geen Facebook-account hebben een e-mail ontvangen.

De vriendenzoeker is niet alleen in strijd met de privacy-regels, maar ook met de Duitse wet met betrekking tot oneerlijke handelspraktijken. Dit laatste omdat die wet het bedrijven verbiedt om e-mails te sturen aan consumenten zonder hun voorafgaande toestemming.

De rechtbank stelt ook vast dat de uitgebreide licentie in de Facebook-voorwaarden ten aanzien van door gebruikers geuploade content te ver gaat. De gebruikers houden zelf de rechten en Facebook mag de content alleen gebruiken met toestemming van de gebruiker.

De Duitse privacywaakhond (Der Hamburgische Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit) oordeelde in januari vorig jaar al dat de vriendenzoeker van Facebook de privacy van leden en (met name) niet-leden schendt. Facebook zou in reactie daarop de vriendenzoeker zo aanpassen dat niet-leden voortaan in de uitnodigingsmail de mogelijkheid krijgen om aan te geven dat ze niet meer willen verschijnen in de vriendenzoeker. Ook zou Facebook de e-mailadressen niet meer voor andere doeleinden gebruiken dan de vriendenzoeker.

BRON: ZDnet, Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.