NL EN

Drones en privacy

"You're having a dispute with your neighbour. How would you feel if your neighbour went over and bought a commercial observation drone that they can launch from their back yard. It just flies over your house all day. How would you feel about it?" Die vraag stelde Eric Smidt van Google vorige week.

De zogenaamde “drones” waren vorige week volop in het nieuws. Deze kleine, onbemande vliegtuigjes worden in toenemende mate gebruikt door zowel overheid en particulieren. Oorspronkelijk is de drone een militair middel. De vliegtuigjes worden gebruikt om verkenningsvluchten te maken of om aan te vallen zonder daarbij mensenlevens te riskeren. Inmiddels wordt de drone ingezet voor verschillende doeleinden. Drones worden in Nederland gebruikt om vanuit de lucht inbrekers te achtervolgen, de politie maakt er luchtfoto's mee van een plaatsdelict en de brandweer gebruikt ze soms om brandhaarden in bijvoorbeeld een bosbrand mee op te sporen. Gemeentes gebruiken drones om grote mensenmassa’s in de gaten te houden. Maar ook particulieren maken in toenemende mate gebruik van drones.

De vliegtuigjes zijn voorzien van camera, microfoon en kunnen dus op eenvoudige wijze van alles kunnen vastleggen. Drones vormen dus een eenvoudig middel om je buren te bespioneren. Ook de politie kan drones inzetten voor opsporingsdoeleinden, maar is niet erg happig op het vrijgeven van specifieke informatie over het hoe en waarom van de dronevluchten.

 

In dit licht is het dan ook niet vreemd dat steeds meer vragen gesteld worden gesteld over privacy. Er is geen duidelijke wetgeving voor het gebruik van drones. Anders dan bijvoorbeeld het geval is bij cameratoezicht op de snelweg, wordt men niet geattendeerd op het gebruik van drones. Wat er met de beelden (video’s en foto’s) gebeurt, weet niemand. Worden die opgeslagen en, zo ja, voor hoe lang? Privacydeskundigen wijzen erop dat drones niet zomaar voor van alles en nog wat ingezet mogen worden, en dat er geen transparantie is over het gebruik door de overheid.

 

Ook Gerard Schouw van D’66 liet weten de inzet van drones door onder andere politie een schending van de privacy te vinden, welk aan banden moet worden gelegd. Hij stelde daarover Kamervragen. Hij wenst onder meer te vernemen op welke wijze wordt gewaarborgd dat informatievergaring vanuit de lucht niet in strijd is met de privacyregels.

 

Deze week werd bekend dat in Amerika de eerste “drone bill” een feit is.  De wet uit Virginia legt het gebruik van drones door de politie aan banden. Zij mogen drones alleen gebruiken op basis van een concrete verdenking en met een schriftelijke machtiging. Ook het gebruik van drones door particulieren wordt beperkt: modelvliegtuigjes zijn toegestaan, maar burgers morgen niet zomaar foto’s en video’s van andermans eigendom maken zonder toestemming van de betreffende eigenaar.

 

Het is de vraag hoe het gebruik van drones in Nederland gereguleerd gaat worden om de privacy van betrokkenen te waarborgen. Of daar speciale wetgeving voor nodig is, valt te bezien. Vermoedelijk biedt het bestaande privacykader (zowel Europees als nationaal) al voldoende waarborgen. Wel lijkt het in ieder geval wenselijk dat (door de politiek en/of door de toezichthouders) meer aandacht wordt besteed aan het gebruik van drones door overheid en particulieren, teneinde te waarborgen dat die bestaande wetgeving ook wordt nageleefd.   

BRON: NOS, The Verge, RTL


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Jack Tummers zondag 9 juni 2013 11:23

Als de wetgeving op dit gebied verandert, dan graag ook die voor wapenvergunningen en dan met name het mogen bezitten en gebruiken van katapulten?

http://www.jacktummers.nl/blog/drones-in-de-lucht-katapult-in-de-hand

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.