NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • “Drive boot sector reading error”

“Drive boot sector reading error”

Wanneer de tekst uit het kopje of een variant daarop talloze malen op het computerscherm verschijnt en er vervolgens de harde schijf scanner genaamd “smart” of “S.M.A.R.T. HDD” wordt gestart, is je computer geïnfecteerd met de Trojan Smart HDD. De Trojan is niet nieuw maar is veel schadelijker dan eerdere varianten.

 

De Trojan kan gewoon tijdens het surfen naar legitieme websites worden opgelopen en is buitengewoon destructief doordat allerlei folders en menu’s spoorloos verdwijnen. Ook de bootsector kan beschadigd raken zodat de computer niet meer opstart als deze wordt uitgezet.

De Trojan Smart HDD is zogenaamde “ransom software” die bijna altijd afkomstig is uit Rusland en de Oekraïne. Met behulp van de Trojan worden bestanden “gegijzeld” totdat de eigenaar een bepaald bedrag heeft betaald.

De gijzeling kan op allerlei wijzen gebeuren. Bijvoorbeeld doordat de indruk wordt gewekt dat bepaalde bestanden of zelfs de gehele harde schijf niet meer toegankelijk zijn totdat een licentievergoeding is betaald. Na betaling worden de verdwenen bestanden weer teruggeplaatst en is de harde schijf weer toegankelijk.

De Trojan is ook specifiek toegespitst op Nederland en andere Europese landen. Er verschijnt een scherm dat zogenaamd van de landelijke politie uit het desbetreffende land afkomstig is. Die zou een illegale activiteit hebben geconstateerd waarop een boete van EUR 100,-- staat. Pas na betaling kan de computer weer worden gebruikt. Er zijn tevens varianten waarbij de indruk wordt gewekt dat een vergoeding aan Buma/Stemra moet worden betaald.   

Doordat er verschillende varianten van de Trojan actief zijn, is deze lastig te bestrijden. Ook het verwijderen van de Trojan als de computer is geïnfecteerd, is niet eenvoudig.

Lees hier het volledig bericht.

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.