NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Downloadverbod controversieel verklaard

Downloadverbod controversieel verklaard

Het Auteursrecht is controversieel. Dat wisten wij natuurlijk al, maar nu is het ook officieel. De vaste commissie voor Justitie van de Tweede Kamer heeft gisteren een lange lijst van controversiële onderwerpen opgesteld die tijdens de demissionaire periode van het kabinet niet zullen worden behandeld. Een groot aantal auteursrechtelijke dossiers is controversieel verklaard.

 

Het gaat onder meer om de kabinetsreactie op het rapport van de werkgroep Auteursrecht onder leiding van SP-kamerlid Arda Gerkens. In deze kabinetsreactie omarmt het voormalige kabinet het voorstel van de werkgroep Auteursrecht voor een verbod op het downloaden van muziek uit illegale bron. Nu het onderwerp controversieel is verklaard, zal het kabinet Balkenende V geen verdere beslissing nemen over dit onderwerp. De vaste commissie voor Justitie heeft echter wel besloten het gesprek met de werkgroep Auteursrecht over haar rapport, de kabinetsreactie daarop en haar reactie op de kabinetsreactie door te laten gaan.

 

Overigens geeft het voorstel van de werkgroep Auteursrecht en de kabinetsreactie aanleiding tot tal van vragen. Zo willen de werkgroep en het voormalige kabinet dat het downloadverbod pas wordt ingevoerd nadat er deugdelijke licentiemodellen zijn geïntroduceerd door de muziekindustrie. Er volgt dus een uur U waarop een eventueel downloadverbod in werking zal treden. Grote vraag is natuurlijk hoe dat uur U moet worden gemeten. Wordt alleen naar de markt in Nederland gekeken of naar de gehele wereld gekeken? Wanneer is het licentiemodel deugdelijk? Hoe hoog moet het bedrag zijn dat in het licentiemodel zal zijn verdisconteerd voor het zogenoemde thuiskopiëren? Voordat dergelijke vragen zijn beantwoord, kan er geen sprake zijn van invoering van enig wetsvoorstel.

BRON: Tweede Kamer


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Wouter Rutten (NVPI) vrijdag 5 maart 2010 20:48

het gaat hier ineens over de muziekindustrie. Naar mijn weten maakt de wet geen onderscheid tussen soorten 'werken'. In dat opzicht is het interessant dat de werkgroep zich ook uitspreekt over games, terwijl die onder het software-regime vallen waar al sinds jaar en dag een downloadverbod voor geldt.

addick a.g. land dinsdag 13 april 2010 11:23

Ik denk dat er voor een downloadverbod geen wetswijziging noodzakelijk is; het gaat immers alleen om een alleen in Nederland foutieve interpretatie van een verdragstekst, zoals al eerder door rechters is uitgesproken.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.