NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Downloadlicentie als alternatief voor downloadverbod

Downloadlicentie als alternatief voor downloadverbod

Muziekvakbonden pleiten voor een downloadheffing op je internetaansluiting als alternatief voor een 'downloadverbod'. Deze downloadheffing houdt in dat muzikanten een compensatie krijgen voor het kopieƫren van hun werken door middel van een downloadlicentie op internetaansluitingen. De downloadlicentie kan afhankelijk worden gemaakt van het aantal downloads: hoe meer men downloadt, hoe hoger de opbrengsten uit de internetheffing.

Het idee is geopperd door muziekvakbonden FNV Kiem/BV Pop en NTB. Platenmaatschappijen en providers lijken echter niet warm te lopen voor de downloadlicentie. Ook is het vanuit politiek Den Haag niet gauw te verwachten dat zij meegaan in dit alternatief. De commissie Gerkens heeft vorig jaar in een rapport laten weten dat er een downloadverbod moet komen, maar pas wanneer het legale online aanbod voldoende is. Dit zou een einde betekenen voor de thuiskopieheffing. Invoering van een downloadlicentie zou juist een nieuwe heffing betekenen.

Hoe de commissie Gerkens een downloadverbod voor ogen ziet is mij echter een vraag. Privacy en handhaving lijken mij de grootste issues. Voordeel van de downloadlicentie is juist dat consumenten uit de criminele hoek worden gehaald en dat de rechthebbenden betaald krijgen. Hierdoor wordt bovendien meer grip gehouden op groot commerciƫel illegaal gebruik van rechten.

Lees hier het bericht.

BRON: bright.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (3)

Maarten Brinkerink woensdag 20 januari 2010 12:01

Privacy en handhaving zijn m.i. niet alleen de grootse issues, maar maken het plan gelijk onuitvoerbaar. Hoe mooi het in theorie ook is. Bovendien zullen 'kleine' rechthebbenden er mogelijk nog bekaaider afkomen dan nu via het collectief beheer het geval is.

Maarten Brinkerink woensdag 20 januari 2010 12:03

En dan vergeet ik nog te noemen dat ik het een lapmiddel vind, dat voorbij gaat aan de nuances in de huidige discussie over de rol van auteursrecht.

Wouter woensdag 20 januari 2010 13:14

Beste Maarten,

Dank voor je berichten. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik het geheel met je eens ben!

Groet,
Wouter

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.