NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Diverse Bitcoin exchanges offline, mogelijk Bitcoins gestolen

Diverse Bitcoin exchanges offline, mogelijk Bitcoins gestolen

Afgelopen week zijn diverse Bitcoin-kluizen offline gehaald vanwege aanvallen van hackers. De Bitcoin-kluizen Instawallet en Paytunia zijn momenteel nog steeds offline,  Bitcoin-central wist tijdig te reageren op de hacker-aanval en is inmiddels weer online. Zodra de exchange op de hoogte was van de aanval, is de server direct offline gehaald. Er zijn geen Bitcoins verduisterd in de aanval op Bitcoin-central, aldus Bitcoin-central zelf.

 

Hoewel er weinig bekend is over de details van de aanval op Instawallet, blijkt uit een melding op de website van Instawallet dat gebruikers hun Bitcoins binnenkort kunnen claimen. Een probleem hierbij is dat Instawallet geen gebruik maakt van een gebruikersnaam/wachtwoord combinatie om toegang te geven tot de eigen Bitcoins van de gebruikers. In plaats daarvan wordt er een unieke URL gecreëerd, die alleen bij de gebruiker in kwestie, en Instawallet zelf uiteraard, bekend is.

 

Het risico bestaat nu, dat de hackers een kopie van de lijst met URLs en bijbehorende Bitcoinsaldo’s hebben weten te bemachtigen. Wanneer die lijst niet voldoende beveiligd is, bijvoorbeeld door middel van encryptie, hebben de hackers toegang tot de informatie in die lijst. Zodra het claimproces gestart is, kunnen de hackers dan door het opgeven van de juiste URL proberen zich de Bitcoins toe te eigenen.

 

Mocht het inderdaad zo zijn dat hackers toegang krijgen tot de Bitcoins, dan is er mijns inziens juridisch gezien sprake van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst tussen Instawallet en hun gebruikers. Van een professionele partij als Instawallet mag je immers verwachten dat ze de Bitcoins die hen op basis van de overeenkomst toevertrouwd zijn, goed beveiligen.  Dat betekent dat – nogmaals, mocht het zo zijn dat er inderdaad Bitcoins ontvreemd zijn, of worden – Instawallet de schade die gebruikers daardoor lijden in beginsel zal moeten vergoeden.

 

Mijn advies: Bitcoins zijn veiliger op een computer zonder internetverbinding of een usb-stick dan in de cloud.

BRON: tweakers.net, bitcointalk.org


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (3)

frank koster dinsdag 9 april 2013 15:27

Oud nieuws!
F.U.D
https://www.youtube.com/watch?v=6BxBHAGYkYs

https://www.youtube.com/watch?v=Cclfx4FK04I

frank koster dinsdag 9 april 2013 15:30

http://bitcoin.org/en/choose-your-wallet
voor het downloadebn van een eigen wallet...
voor thuis compyuets die altijd aanstaan kies de komple versie daar ondersteun je ook het netwerk mee voor laptops of telefoons kies de ligt versie.

Micha Schimmel dinsdag 9 april 2013 17:22

Beste Frank,

Inderdaad is het nieuws al weer een beetje verouderd, het is echter geenszins bedoeld als FUD-retoriek. Feit blijft wel dat Bitcointussenpersonen de minst sterke schakel zijn in het Bitcoinecosysteem, wat door deze aanvallen geillustreerd wordt.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.