NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Discussie over nieuwe EU-verordening bescherming persoonsgegevens

Discussie over nieuwe EU-verordening bescherming persoonsgegevens

De Europese ministers vinden dat de  hervorming van de EU-gegevensbeschermingsregels  te ver door schiet. Het nieuwe regelgevende kader inzake de bescherming van persoonsgegevens bestaat uit een verordening die in de plaats van de bestaande richtlijn betreffende de verwerking van persoonsgegevens zal komen en een richtlijn inzake de bescherming van persoonsgegevens die worden verwerkt voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken of vervolgen van strafbare feiten en aanverwante gerechtelijke activiteiten.

De verordening stelt nieuwe regels met betrekking tot het verwerken van persoonsgegevens, het maken van profielen van gebruikers en geeft het recht aan de nationale gegevensbeschermingsautoriteiten om boetes op te leggen aan bedrijven die zich niet aan de wetgeving houden.

De ministers zijn het met elkaar eens dat de regels moeten worden verbeterd. Voor de burgers moet voldoende bescherming worden gegarandeerd terwijl bedrijven hun werk moeten kunnen blijven doen. Echter zijn er meerdere meningsverschillen over de manier waarop dit moet gebeuren. Voor het voorstel tot modernisering van de gegevensbeschermingsregels  liggen er dan ook al meer dan 100 wijzigingsvoorstellen op tafel.

Internetbedrijven en adverteerders hebben onder andere negatief gereageerd op de mogelijkheid van burgers om gerichte advertenties te blokkeren.  Gesteld wordt dat dit ‘de innovatie van het internet' kan frustreren als het gaat om gratis diensten

Door de Europese privacy toezichthouder werd al eerder de vrees geuit dat de Europese ministers het voorstel flink zouden willen afzwakken waardoor het voor bedrijven juist mogelijk zou zijn om makkelijker gebruik te maken van persoonsgegevens.  

Voorts was al eerder discussie over ‘het recht om vergeten te worden’. Dit houdt in dat burgers in staat worden gesteld om informatie over henzelf te laten wissen door bedrijven die de persoonsgegevens beheren. Nederland was één van de landen die vreesde dat het vergeetrecht de vrijheid van meningsuiting zou kunnen beperken. Gesteld wordt dat dit voor kan komen wanneer personen ook persoonsgegevens van  anderen kunnen laten wissen op het moment dat hun naam daarin voorkomt.

Facebook heeft daarnaast aangegeven dat de nieuwe Europese verordening juist de privacy van gebruikers kunnen schaden. In de voorstellen is opgenomen dat persoonsgegevens die door derde partijen worden overgenomen ook gewist moeten worden. Facebook zal hierdoor nog meer moeten bij houden waar de persoonsgegevens van gebruikers terecht komt, omdat het later mogelijk kan zijn dat de persoonsgegevens verwijderd moeten worden.

Door de meningsverschillen en twijfels bij de Europese ministers betreffende de hervorming zal het dus nog wel even duren voordat de nieuwe verordening betreffende gegevensbescherming worden doorgevoerd.

Klik hier voor het bericht op webwereld en the new york times

Auteur: Ilona Bon

BRON: webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Joost G. Wouters vrijdag 25 januari 2013 12:48

http://webwereld.nl/nieuws/113151/google-en-facebook-spekken-privacylobby-meer-dan-ooit.html SOLV ook aangetast? Al is het maar door de prospects van een goede baan bij een van deze bedrijven? Wouldn't be the first time. Tikje kritischer was SOLV om begonnen dacht ik.

Smithc9 woensdag 16 juli 2014 05:10

Thanks for the article, is there any way I can receive an email whenever you publish a new update? eecdeddcdkeebkeg

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.