NL EN

DigiD zeer gevoelig voor fraude

Fraude met DigiD blijkt relatief eenvoudig te zijn, door het gebruik van andermans burgerservicenummer (BSN). Uit een uitzending van TV-programma Radar van afgelopen maandag bleek dat het BSN vrij makkelijk te verkrijgen is. Met het BSN van iemand anders kan men onder diens naam een DigiD aanvragen. Daarmee is het vervolgens mogelijk om bijvoorbeeld teruggaven van de Belastingdienst op een andere rekening te laten storten. Kortom: een makkelijke vorm van misbruik voor fraudeurs.

Volgens de wet betreffende het BSN mogen alleen overheden het BSN gebruiken. In de praktijk vragen echter allerlei instanties en bedrijven (ten onrechte) de burgerservicenummers van bezoekers en klanten. Ook staat het BSN op paspoorten en rijbewijzen en wordt vaak (ten onrechte) gevraagd door allerlei verenigingen en instanties om een kopie daarvan.

Naar aanleiding van de uitzending heeft de VVD aan de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Donner (Binnenlandse Zaken) alsmede staatssecretaris Weekers (Financiën) gevraagd om opheldering over de omvang van het probleem met fraude met het BSN in combinatie met DigiD.  “Hoe kan er verder worden gezorgd voor een waterdichte identificatie bij het aanvragen van DigiD?”, luiden de vragen aan de bewindslieden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in een reactie al laten weten dat het BSN op zich niet leidt tot meer fraude, maar dat het gaat om de combinatie van gegevens, zoals de link tussen BSN, naam plus adresgegevens en/of bankrekeningnummer. "Dat iemand anders uw BSN in handen heeft, kan op zichzelf geen kwaad", aldus een woordvoerder.

Naar mijn mening onderkent BZ hiermee het probleem en ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer geen genoegen zal nemen met deze antwoorden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees hier het hele bericht op Webwereld.

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

sytske zondag 10 april 2011 17:14

Naar mijn mening onderkent BZ hiermee het probleem en ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer geen genoegen zal nemen met deze antwoorden.

ik neem aan dat hier niet 'onderkent' maar 'onderschat' bedoelt wordt?

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.