NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Denemarken steunt verlenging van de termijn voor naburige rechten

Denemarken steunt verlenging van de termijn voor naburige rechten

De bescherming van geluidsopnamen door naburige rechten kent momenteel een termijn van 50 jaar. Na die termijn vervallen de naburige rechten. Bijna twee jaar geleden werd een voorstel tot verlenging van de termijn naar 70 jaar goedgekeurd door het Europees Parlement. Het voorstel ligt sindsdien bij de Europese Raad, waar een aantal landen het  voorstel tegen probeert te houden.

Tot voor kort behoorde Denemarken tot die minderheid. In een officieel persbericht uit de Deense overheid nu echter haar steun voor de verlenging van de termijn. Dat is een flinke klap voor de toch al kleine minderheid die het voorstel probeert te blokkeren.

Het is onduidelijk waarom Denemarken is omgeslagen, maar aannemelijk is dat een sterke lobby van de platenmaatschappijen erachter zit. Wanneer de termijn van 50 jaar blijft gelden, zullen binnenkort namelijk veel grote hits uit de vroege jaren 60 in het publieke termijn vallen. Dit terwijl de platenmaatschappijen nu nog flink kunnen verdienen aan deze muziek.

Hoewel economen en juristen over het algemeen fel gekant zijn tegen de verlenging van bescherming, lijkt het erop dat die er dan toch gaat komen.  

Lees hier het uitgebreide bericht van Bernt Hugenholtz.

BRON: Kluwer Copyright Blog


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.