NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Decennium verwijderd van massacontrole?

Decennium verwijderd van massacontrole?

Tablet en mobiel gaan trouw mee naar slaapkamer of toilet. De gebruikers kunnen geen dag zonder meldt ICT-dienstverlener Sogeti Nederland; dit gebruik zal in 2020 uitmonden in een wereldwijde verslaving. Is dit een gewenste ontwikkeling? Of gaat de ontwikkeling vooruit aan de regelgeving omtrent belangrijke zaken zoals privacy.

 

Apps, in vele soorten en maten

Directeur Menno van Doorn van Sogeti’s Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT): “Alles en iedereen wordt een medium. Apps worden straks een verlengstuk van ons lichaam”. Sogeti vergeleek internationale onderzoeken en sprak met experts over de opkomst van apps. Conclusie? Opkomst is niet te stoppen.

Positieve effecten vs. Negatieve effecten

Element van positieve vooruitgang is versnelde kennisverspreiding. Het gebruiksgemak van apps op tablets en mobiele telefoons leidt al tot een afname van gewone computers, aldus Sogeti’s. Maar negatieve kanten zijn er ook, apps zouden informatiejunks creëren en leiden tot ineffectiviteit wanneer men zich laat overstromen door informatie zonder deze te reguleren. Daarentegen zijn apps ook een onderdeel van de maatschappij die almaar efficiënter (denk aan databanken en centrale e-dossiers) te werk gaat en meer controle biedt. Hier komen we op een interessant gegeven, want leidt deze controle tot inbreuk op de privacy? Het blijkt regelmatig het geval dat apps de privacy van personen niet zo nauw nemen. Apps spelen gegevens, zoals bezochte locaties, door aan adverteerders die hier graag geld voor neerleggen, want reclame afvuren op de weerloze consument blijkt een effectieve marketing strategie. Te denken valt aan Apple en Google die reeds verschillende malen op hun vingers getikt zijn door verschillende overheden.

Om een voorbeeld te noemen: wist u bijvoorbeeld dat de communicatie-app Whatsapp exact bijhoudt welke personen in uw adresboek staan en dat al uw berichten (onbeschermd) opgeslagen worden? Mocht u hiervan op de hoogte zijn dan is het wellicht ook een interessant gegeven dat Whatsapp een van de meest gedownloade apps in Nederland blijkt te zijn.

 

Door: Liisa Janssens

BRON: BN/DeStem, dinsdag 21 juni 2011


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.