NL EN

Debat: De Toekomst van Nieuws

Op donderdag 22 maart vindt er een debat plaats over de toekomst van nieuws in de Amsterdamse Academische Club. Het debat zal door Christiaan Alberdingk Thijm zoveel mogelijk in goede banen worden geleid.

Nieuws wordt vaak gezien als de bakermat van onze democratie: alleen goed geïnformeerde burgers kunnen deelnemen aan het democratische proces en goed gebruik maken van hun stemrecht.

Door de komst van het internet verandert de waarde van nieuws echter met de dag. Nieuws is net zo vluchtig als het internet en kan eenvoudig worden gekopieerd. Sites als Nu.nl renderen voor een belangrijk deel op nieuws dat via andere media wordt gebracht. Daarnaast staat de kwaliteit van nieuws  onder druk, omdat niemand nog lijkt te willen betalen voor nieuws. Door bezuinigingen en teruglopende inkomsten staan kranten en de publieke omroep onder toenemende druk. Kortom, is er nog een toekomst voor nieuws?

We praten er op deze avond over met vier gasten die hun sporen ruim hebben verdiend in het nieuwsvak:

 • Frederique de Jong, radio- en televisiepresentator, o.a. bij BNR,
 • Louis Hoeks, redacteur Optiek van het Financieele Dagblad,
 • Laurens Verhagen, verantwoordelijk voor alle websites van De Persgroep,
 • Damian Trilling, promovendus Universiteit van Amsterdam.

Programma

 • 17:00 - inloop en borrel
 • 17.30 - start debat
 • 18.45 - einde debat en borrel
 • 19.15 - diner

Aanmelden debat

De avond is vrij toegankelijk. Aanmelden via de website.

BRON: AAC


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

E vrijdag 30 maart 2012 08:36

Journalisten, risicoanalisten en meer van dergelijke functies kunnen alleen een bijdrage aan de organisatie en maatschappij leveren wanneer zij hun werk mogen uitvoeren, zonder persoonlijk onder druk te worden gezet (behoud van werk). En de huidige crisis heeft bewezen wat er gebeurt wanneer op grote schaal de advocaat van de duivel zijn mond wordt gesnoerd in bankenland. De commentaren dat de risico-analisten niet opletten wordt gemaakt door outsiders die geen idee hebben wat er speelt. En datzelfde zien we bij journalisten gebeuren. Het liefst houden werkgevers huisvaders met kinderen in dienst; die zijn meer geneigd te buigen voor de wens van de baas of sponsor. Kijk wat er met klokkenluiders gebeurt en kijk wat er met kritische risico-analisten gebeurt; die zoeken nu werk. Al is er geen enkele krant die daarover rapporteert.....
Wordt het niet eens tijd dat er een soort bescherming komt voor dergelijke functies zoals dit voor ondernemingsraadsleden en ambtenaren in het leven is geroepen?
Als dat is gerealiseerd, dan zal ik er over nadenken om terug te keren in mijn mooie vak als risicoanalist (nadat ik enkele keren voor een onwenselijke constatering ben buiten gezet)......

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.