NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • De 'winnaars' van Big Brother Awards 2010

De 'winnaars' van Big Brother Awards 2010

De Big Brother Awards 2010 zijn uitgereikt. Door digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen te kijk gezet die het afgelopen jaar bij uitstek controle op burgers en inbreuken op onze privacy hebben bevorderd. Onder de ‘prijswinnaars’ zijn onder meer Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten en Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart. SOLV was er bij.

De winnaar in de categorie ‘Overheid’ leidde bij een groot aantal mensen in het publiek reeds tot grote verbazing. Met open monden werd kennis genomen van de praktijk inzake pandbrigades, die uitkeringsgerechtigden in hun eigen woonomgeving controleert. Het verlenen van toegang tot hun woningen wordt door de overheid als een ‘wettelijke verplichting’ van de bewoners bestempeld. Het weigeren hiervan kan leiden tot een vergunning voor de pandbrigades om – ook als de bewoners niet thuis zijn – toegang tot de woning te forceren, aldus de overheid in een communicatie naar een grote groep uitkeringsgerechtigden. Het zal niet verbazen dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat deze praktijk uitvoerde (en voornemens is uit te breiden) als winnaar is aangewezen in de categorie ‘Overheid’.

In andere categorieën was het niet gunstiger gesteld met de genomineerden, laat staan de winnaars. De Award inzake ‘Voorstellen’ ging naar het plan voor Deep Packet Inspection van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit aan het downloadverbod verbonden handhavingsinstrument controleert alle informatie in het elektronische dataverkeer, bijvoorbeeld voor het opsporen van auteursrechtschendingen of kinderporno. Volgens Bits of Freedom is dit 'een permanente internettap op al het verkeer van alle Nederlandse internetters.'

Zowel in de categorie ‘Bedrijven’ als bij de publieksprijs waren Trans Link Systems en de grotere OV-bedrijven de grote winnaars. Deze bedrijven hebben de invoering van de OV-chipkaart doorgezet, "ondanks de vele constateringen dat de kaart onherstelbaar kapot is", aldus Bits of Freedom. Trans Link Systems wil de kaart zelfs nog uitbreiden ter invoering van een betaalsysteem op stationswinkels. Overigens was Trans Link Systems wel de enige genomineerde die ook daadwerkelijk aanwezig was, hoewel dit niet door iedereen in het publiek in dank werd afgenomen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten had tenslotte de twijfelachtige eer om persoonlijk ook nog een Award in de categorie ‘Personen’ in de wacht te slepen, voor zijn voorstel om automatisch geregistreerde kentekens voor een termijn van vier weken te bewaren. Hoewel hij niet aanwezig was, heeft hij laten weten dat hij onbekend was met de organisatie Bits of Freedom.

Om de avond niet in mineur te laten eindigen besloot directeur Ot van Daalen van Bits of Freedom een Winston Award uit te reiken voor de grootste voorvechter van de privacy en vrije informatiesamenleving. Deze is uitgereikt aan XS4ALL-oprichter en hacker Rop Gonggrijp, ook wel bekend als initiatiefnemer van actiegroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’.

Het doel van de Big Brother Awards is om een signaal af te geven. We kunnen dan ook alleen maar hopen dat ze volgend jaar niet meer nodig zijn.

Auteur: Mark Buijnsters

Klik hier voor de website van de Big Brother Awards.

BRON: Bigbrotherawards.nl en afbeelding bigbrotherawards.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.