NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • De toekomst van privacy (lezing)

De toekomst van privacy (lezing)

Op 19 juni jl. heb ik een lezing gegeven over de toekomst van privacy tijdens het VINT symposium. De powerpoint presentatie staat nu op SlideShare. In mijn lezing heb ik de ontwikkeling geschetst van het recht op privacy als afweerrecht tegen de overheid, naar afweerrecht tegen de media en grote corporaties. Opvallend is dat in de periode 2000 – 2009 de gemiddelde burger weinig op leek te hebben met de bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer en veel vertrouwen had in de (Nederlandse) overheid ten aanzien van zijn omgang met persoonsgegevens. Dat is ook goed te zien aan de hoeveelheid privacybeperkende regelgeving die in die periode in Nederland is ingevoerd.

 

Vanaf 2009 zien we een kentering. Voorgestelde regelingen worden niet meer ingevoerd of gewijzigd. Opvallend is dat de grote vier internetbedrijven (Google, Amazon, Apple en Facebook) steeds beter hun oor te luister lijken te leggen bij de wensen van de consument. Het feit dat Facebook haar gebruikers liet stemmen over een nieuwe privacy policy is daar een voorbeeld van.

 

Ik voorspel dan ook dat de stem van de gebruiker steeds belangrijker zal worden en dat (internet)ondernemingen daar ook steeds beter naar zullen (moeten) luisteren.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.