NL EN

De Nederlandse Grondwet online

 

 

 

 

Nee, beste lezer, dit betreft geen "Herinnert u zich deze nog?" nieuwtje uit 1994, het is echt 2010: De Nederlandse Grondwet heeft eindelijk zijn eigen website, te vinden op http://www.denederlandsegrondwet.nl/ .

 

Uit onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zou zijn gebleken dat de doorsnee Nederlander de Nederlandse Grondwet belangrijk vindt, maar feitelijk nauwelijks weet wat er nu eigenlijk in de Grondwet geregeld wordt. Een website speciaal voor Henk en Ingrid dus?

 

De website wil het belangstellende burgers, ambtenaren, bestuurders, politici en de media eenvoudiger maken om snel kennis te nemen van de betekenis en bedoeling van de afzonderlijke artikelen van de Grondwet, die feitelijk de officiële spelregels van onze samenleving vormen, aldus de website zelf.

 

De website biedt alle historische en actuele (achtergrond)informatie over de grondwet en individuele grondwetsartikelen. De letterlijke tekst stond al wel op internet, maar de ‘toelichting, achtergrond, geschiedenis en politieke context' ontbrak nog. ‘In deze leemte voorziet nu de nieuwe website (...),' aldus minister Hirsch Ballin bij de opening.

 

De site wil een actueel en helder overzicht van de ontwikkeling van de artikelen van de Nederlandse Grondwet sedert 1798 bieden. Daartoe is er voor gekozen om van alle artikelen de letterlijke tekst en een korte toelichting beschikbaar te maken, al dan niet met een vertaling van de letterlijke tekst in het Duits, Engels, Frans en/of Spaans; een kort literatuuroverzicht; vragen uit de praktijk zoals deze aan Postbus 51 gesteld worden met het door Postbus 51 gegeven antwoord; een optie om met behulp van een Europese database op zoek te gaan naar corresponderende artikelen en/of jurisprudentie in andere landen; de ontwikkeling van een artikel door de tijd heen; relevante Kamervragen; een overzicht van relevante parlementaire debatten; en een aantal thema's, die een extra uitleg van de context rond een onderwerp en/of artikel bieden.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

IRMAValdez zaterdag 25 december 2010 04:35

The home loans are essential for people, which would like to start their own company. By the way, it is not very hard to get a credit loan.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.