NL EN

'De lachende koe'

Bel Group is de bekende maker van smeerkaas(jes) van La Vache qui rit die worden gekenmerkt door de blijde rode koe op de verpakking. In 1865 is de Bel Group opgericht door meesterkaasmaker Jules Bel. Na het overlijden van Jules Bel is het bedrijf overgenomen door zijn zoon, Leon Bel, die op 16 april 1921 het nieuwe merk: La Vache qui rit, deponeert. In Nederland is Bel Nederland B.V. verantwoordelijk voor de activiteiten van La Vache qui rit.

In de supermarktketen LIDL worden smeerkazen verkocht onder de naam Tenery. De verpakking van Tenery smeerkazen lijkt bijzonder veel op die van La Vache qui rit, met name door het gebruik van de blijde rode koe.

 

 

 

 

 

 

Voor IE liefhebbers is dit een kwestie om van te smullen. Zo gaat het om een overeenstemmend teken dat wordt gebruikt voor identieke waren, beide fabrikanten gebruiken een afbeelding van de kop van een blijde rode koe met op de achtergrond een wei en beide fabrikanten gebruiken dit voor smeerkazen. Er zou dus sprake kunnen zijn van merkinbreuk op grond van artikel 2.20 lid 1 sub b BVIE. Tevens kan er sprake zijn van auteursrechtinbreuk en/ of een inbreuk op het modelrecht, maar ook kan er nog sprake zijn van slaafse nabootsing en/ of een oneerlijke handelspraktijk.

Vooral merkenrechtelijk is deze kwestie interessant. Een snelle blik in het merkenregister laat zien dat er door beide partijen woord- en beeldmerken zijn vastgelegd. Bovenstaande afbeelding van La Vache qui rit is een van de beeldmerken zoals deze door haar is gedeponeerd. La Vache qui rit is bovendien, mogen we wel aannemen, een bekend merk. Tenery heeft, voor zover mij is gebleken, als beeldmerk alleen het Tenery logo gedeponeerd.

Het is niet toegestaan om ongerechtvaardigd voordeel te trekken uit een bekend merk. Het Europese Hof heeft in het arrest L’Oréal/Bellure (HvJEU 18 juni 2009, C-487/07) bepaald dat voordeel ongerechtvaardigd is wanneer in het kielzog van een bekend merk wordt geprofiteerd van de aantrekkingskracht, de reputatie en het prestige van het bekende merk, en zonder financiële vergoeding profijt wordt gehaald uit de commerciële inspanningen van de merkhouder. De vermeende inbreukmaker moet dan wel de intentie hebben tot dat ‘kielzogvaren.’ De vraag of sprake is van kielzogvaren moet worden beantwoord aan de hand van alle relevante omstandigheden van het geval zoals de overeenstemming tussen merk en teken, de soortgelijkheid van de waren, de bekendheid en het onderscheidend vermogen van het merk, alsmede de associatie bij het relevante publiek.

Of Tenery in het kielzog van La Vache qui rit vaart moet dus aan de hand van alle relevante omstandigheden van het geval worden beantwoord. Het gebruik door Tenery van de kop van een rode koe met op de achtergrond een wei stemt overeen met het merk van La Vache qui rit. Er is dus sprake van overeenstemming tussen merk en teken. Daarnaast gebruikt Tenery het teken voor dezelfde waren, namelijk smeerkaas. Ook gezien de overige omstandigheden bestaat er overeenstemming, Tenery verkoopt haar smeerkaasjes net als La Vache qui rit in driehoekvormige partjes, verpakt in een rond doosje. Er spelen mogelijk nog meer factoren een rol, maar gezien het voorgaande lijkt mij dat Tenery de intentie heeft om in het kielzog van La Vache qui rit te varen. Tenery maakt mijns inziens dan ook inbreuk op het merkrecht van La Vache qui rit.

Auteur: Yentl van den Winkel

Foto’s van: danfun.net en boip.int

BRON: lvqr.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (5)

piet maandag 22 september 2014 14:59

zit er niet teveel zout in smeerkaas tenery ?

Sandra vrijdag 16 januari 2015 15:58

Nergens, maar dan ook nergens op de verpakking is de voedingswaarde van deze smeerkaasjes (24 in een verpakking a 400 gram) te vinden ! Op de verpakking staat ook niet of het om een 20+ of 40+ kaas gaat. Ook op internet is deze informatie moeiijk te vinden ! Misschien ook iets voor jouw onderzoek ? Ik wilde de koolhydraten weten.
Met vriendelijke groet,
S.G.

Baws woensdag 8 april 2015 23:06

In mijn ogen ook maar met etenswaren en ook kleding liggen de zaken toch iets gecompliceerder blijkbaar.

Sam zaterdag 25 juli 2015 09:08

De hoeveelheid calorieën is nu bekend en staat ook op internet. 48 calorie per stukje. 63 % is vet, 10% koolhydr en 27% eiwitten. Volgens mij is dat te vet! Maar wel lekker :)

Roy vrijdag 8 september 2017 23:48

Vraag ik mij af hoe het dan zit met de le bonne vache kaasjes bij de appie, nagenoeg dezelfde verpakking van de lidl maar dan gespiegeld

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.