NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • De kleine lettertjes op de CD van Mumford & Sons

De kleine lettertjes op de CD van Mumford & Sons

Het is bekend dat platenmaatschappijen en de artiesten die onder het platenlabel vallen niet bepaald blij zijn met het kopieergedrag van de consument. De meeste CD’s bevatten dan ook een disclaimer tegen het maken van ongeautoriseerde kopieën. Het verbieden van het uitlenen van een CD hebben we daarentegen nog niet eerder gezien.

 

De platenmaatschappij van de Britse folkpopband  Mumford & Sons heeft op de nieuwste CD genaamd Babel, onderstaande tekst opgenomen.

 

 “The copyright in this sound recording and artwork is owned by Mumford & Sons. Warning: all rights reserved. Unauthorized copying, reproduction, hiring, lending, public performance and broadcasting prohibited.”

 

Dit zou betekenen dat het niet is toegestaan om, wanneer je de CD koopt, deze uit te lenen aan een familielid, vriend of vriendin. Dit gaat in tegen het beginsel van ‘uitputting’. Dat brengt mee dat je, zodra je een exemplaar van een werk (een CD, DVD of boek) hebt gekocht, dit exemplaar ook weer mag doorverkopen en op andere manieren verder mag verspreiden. Dit beginsel is zogenaamd dwingend recht, zodat daarvan niet kan worden afgeweken.

 

Voor het uitlenen door voor het publiek toegankelijke instellingen is dat anders. In de Nederlandse Auteurswet is bepaald dat instellingen een billijke vergoeding moeten betalen voor de uitlening. Doen ze dat niet, dan is sprake van inbreuk op het recht van de auteur

 

Een copyright notice zoals op de CD van Mumford & Sons die uitlenen verbiedt, heeft dus naar Nederlands recht in ieder geval niet veel zin. Daarmee kan het uitlenen door bijvoorbeeld de plaatselijke bibliotheek niet verboden worden indien daartegenover een billijke vergoeding staat. Het uitlenen van de CD aan een goede vriend is ook gewoon toegestaan.

 

Auteur: Ilona BonPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Anastasia Da paxiao maandag 12 augustus 2013 17:26

hallo, meneer / mevrouw, er is business Ik wil dat we together.can je antwoord terug naar mij?
Thanks jouwe Anastasia.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.