NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • De grootste privacy-schenders van 2011

De grootste privacy-schenders van 2011

Vorige week woensdag 8 maart 2012 organiseerde Stichting Bits of Freedom voor de achtste keer de zogenaamde “Big Brother”-awards: een ludieke ceremonie waar prijzen worden uitgereikt aan personen, bedrijven en overheden die het afgelopen jaar bij uitstek inbreuken op de privacy van burgers hebben gepleegd en/of bevorderd.

De grofste privacyschender van het jaar 2011 in de categorie personen was Minister Edith Schippers van Volksgezondheid Welzijn & Sport in verband met het doordrukken van het Elektronisch Patiënten Dossier nadat de Eerste Kamer dit initiatief had afgeschoten. De jury achtte vooral van belang dat zij adviezen van ICT- en beveiligingsexperts had genegeerd. Andere genomineerden in deze categorie waren Staatssecretaris van justitie Teeven, voor het “structureel uitkleden van de privacy” en Aafke Schaart wegens haar “structurele privacy-onvriendelijke stemgedrag”.

In de categorie bedrijven ging de prijs naar Facebook. Zoals bekend, is het bedrijf het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws geweest in verband met  verschillende privacy-schendingen (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier onze blogs hierover). De jury achtte met name van belang dat Facebook ook gegevens verwerkt van niet-klanten en pas na ingrijpen door toezichthouders en zeer felle kritiek bereid was gebleken om het privacy-beleid te wijzigen. Doorslaggevend voor het oordeel van de jury was echter dat Facebook naar de beurs gaat, waardoor de persoonsgegevens van gebruikers “in geld” worden omgezet.
Runner-up in de categorie bedrijven waren KPN, voor het volgen van het netwerkverkeer van haar gebruikers, en het vervoersbedrijf Connexxion, in verband met het melden van gekleurde passagiers als mogelijk illegalen bij de vreemdelingenpolitie. Postuum kreeg ook het inmiddels failliete bedrijf Diginotar een “award” in verband met haar uiterst lakse optreden na de grote hack op het bedrijf afgelopen zomer.

“Winnaar” in de categorie overheden, ten slotte, was het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), voor het inbreken op computers van slachtoffers van computercriminaliteit en het plaatsen van spionageprogrammatuur op systemen van verdachten. De mannen van KLPD waren overigens sportief genoeg om hun “award” persoonlijk in ontvangst te nemen en hun handelwijze toe te lichten. Woordvoerder Wilbert Paulissen van de Nationale Recherche gaf aan de Big Brother-award serieus te nemen en graag het publieke debat te willen voeren over de randvoorwaarden waaronder privacy-inbreuken door de recherche toelaatbaar kunnen worden geacht.

BRON: Nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.