NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Dagbladuitgevers vs Journalisten (2)

Dagbladuitgevers vs Journalisten (2)

De NVJ en de NDP zijn niet tot overeenstemming gekomen over de auteursrechtvergoedingen voor dagbladjournalisten. Het overleg over de hoogte van de auteursrechtvergoeding voor 2010 zal op bedrijfsniveau moeten plaatsvinden, zo meldt de NVJ.

 

Lees hier mijn eerdere bericht over de achtergrond van de kwestie.

 

De NDP zou nog wel bereid zijn over 2010 de 0,5 procent auteursrechtvergoeding uit te keren, maar pas zodra de CAO-partijen tijdens het komende CAO-overleg tot overeenstemming zijn gekomen over een invulling van ‘ander gebruik’, waaronder dus geen digitaal gebruik meer zal vallen. De NVJ is het met dit voorstel niet eens. Dat betekent de onderhandelingen over de  auteursrechtvergoedingen voor ‘ander gebruik’ op bedrijfsniveau moeten worden gevoerd. Waar werkgevers geen gesprek wensen aan te gaan of eenzijdig hebben besloten helemaal geen vergoeding toe te kennen, zijn juridische procedures tegen deze uitgevers onontkoombaar, zo stelt de NVJ.

 

De uitgevers lijken het voorlopig nog niet aan te durven. De NVJ meldde afgelopen vrijdag dat het bestuur van Wegener heeft besloten de 0,5% auteursrechtvergoeding aan de werknemers toe te kennen en dat Wegener daarmee de derde uitgever is die de vergoeding uitkeert. Eerder hebben journalisten bij de Persgroep en NRC de auteursrechtvergoeding ontvangen.

 

 

BRON: NVJ


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.