NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Cyberterrorisme een reëel gevaar?

Cyberterrorisme een reëel gevaar?

Het laatste nieuws over cyber-attacks leest als een spannende thriller van Tom Clancy. Onlangs zijn 30 Amerikaanse bedrijven, waaronder Google, aangevallen door een “highly sophisticated and targeted attack” die vermoedelijk uit China afkomstig was. Een jaar eerder werd een andere Chinese aanval op Amerikaanse overheidscomputers geconstateerd. Ook in Nederland begint men zich zorgen te maken over mogelijke cyberterreur.

 

Om de noodzaak van een internationaal gecoördineerde aanpak van cyberterrorisme te illustreren, en dat het bovendien allemaal nog veel erger kan, werd in Amerika een ‘wargame’ gesimuleerd. Een aantal ervaren functionarissen, waaronder oud- voorzitters van organisaties zoals de 9/11 Commission, de Homeland Security Department en dergelijke, kregen verschillende rollen toebedeeld. Voor camera’s werd een cyber-aanval op Amerika gesimuleerd, die later werd uitgezonden. In de simulatie moesten de deelnemers in hun fictieve functie snelle beslissingen nemen over dit onbekende terrein. Al snel werd overwogen (kern)wapens tegen het land waar de aanval vandaan kwam te gebruiken of zonder mandaat het telecommunicatieverkeer in de VS plat te leggen. Zie hier een nieuwsbericht over de simulatie:

 

Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren. 

Vandaag komen in Brussel 500 gedelegeerden van 25 landen samen om de gevaren van grootschalige aanvallen op internetinfrastructuur te bespreken. Hierbij zullen de participanten pogen tot overeenstemming te komen over mogelijke reacties op een cyber-aanval vanuit een ander land. Het doel is om een voorzet te geven voor een internationaal cybersecuritybeleid of -verdrag. Vanuit Nederland zal waarschijnlijk het NICC een rol spelen als kenniscentrum. Op wereldwijd niveau is ook al het NATO Center of Excellence on Cyber Defence opgericht. Men bereidt zich goed voor op de (trage) groei van internetgebruik in Afghanistan (vorig jaar 1.8%).

 

Lees hier en hier en hier de hele berichten.

BRON: latimes.com, computable.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.