NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Criminelen moeilijk op te sporen door de Cloud

Criminelen moeilijk op te sporen door de Cloud

Europol, het samenwerkingsverband van de nationale politiediensten van de EU heeft onlangs zijn jaarlijkse rapport over de Europese georganiseerde misdaad gepubliceerd.

 

Europol schrijft: “The internet gives OCGs [georganiseerde misdaad] perceived anonymity and an ability to commit crimes remotely,  making detection and prosecution more complex. Criminals are able to exploit a variety of  different tools and techniques to conceal their identity and obscure their offences. In addition,  the increasing adoption of cloud computing technologies will continue to have a profound  impact on law enforcement investigation. It will see users and criminals storing less data on  their devices, which will present a significant challenge to existing criminal investigation and  digital forensic practice.”

 

Criminelen in de Cloud

De populariteit van Clouddiensten groeit niet alleen in de ‘normale’ wereld, maar ook in de criminele wereld, blijkt uit het rapport. Een van de eigenschappen van de Cloud waar Europol tegenaan loopt, is dat bestanden verspreid (over de hele wereld) opgeslagen kunnen worden. Dit betekent voor Europol dat huidige gangbare opsporingstechnieken, zoals het doorzoeken van computers en telefoons, minder succesvol zijn. Daarbij is het moeilijker om de informatie te lokaliseren.

 

Nieuwe mogelijkheden

Zoals Europol vaststelt, biedt de Cloud ook nieuwe vormen van criminaliteit zoals identiteitsfraude. Europol waarschuwt burgers om voorzichtig om te gaan met het opslaan van persoonlijke gegevens in de Cloud, zoals bijvoorbeeld bankrekeningnummers of een kopie van je paspoort. Daarbij verplaatsen volgens Europol ook ‘traditionele’ criminele activiteiten zich naar het internet, zoals mensenhandel, handel in drugs en namaakmedicijnen.

 

Nieuwe uitdagingen

Het is duidelijk dat voor Europol, en daarmee voor alle Europese politiediensten, de nieuwe techniek nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Het is de vraag hoe zij hier mee omgaan. Het zal (zoals al eerder beschreven op dit blog) een spanning worden tussen online bestanden doorzoeken en de privacy van burgers.

 

Lees het rapport hier

 

Auteur: Joost van Eymeren

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.