NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Creative Commons lanceert een nieuw merkteken voor werken in het publieke domein

Creative Commons lanceert een nieuw merkteken voor werken in het publieke domein

Met Creative Commons tekens kon je eerder al aangeven dat je het goed vindt dat anderen jouw werk gebruiken op bepaalde manieren. Door een Creative Commons teken bij je werk te vermelden, geef je anderen een licentie voor het gebruik daarvan. Je kan kiezen om bepaalde soorten gebruik - zoals commercieel gebruik of het aanbrengen van wijzigingen - uit te sluiten, maar je kan ook een volledige open licentie geven.

 

Nu is er ook het zogenaamde ‘Public Domain Mark’, waarmee aangegeven kan worden dat er in het geheel geen auteursrecht op het werk rust. Het teken is bedoeld voor werken die over de hele wereld in het publieke domein vallen. Dat is vooral het geval bij hele oude werken, waarop het auteursrecht in de hele wereld vervallen is. Het Public Domain Mark is dus geen licentie, zoals de andere tekens van Creative Commons, maar een soort label waaraan een publiek domein werk te herkennen is.

 

Het is natuurlijk moeilijk om na te gaan of een bepaald werk auteursrechtvrij is in alle landen van de wereld. De beschermingsduur onder het auteursrecht verschilt namelijk van land tot land en er zijn ook landen waarin een formaliteitseis gold voor auteursrecht. Creative Commons is daarom bezig om een manier te ontwikkelen waarbij gedifferentieerd kan worden naar verschillende landen.

 

Europeana, het digitale archief van de EU, is de eerste die het teken op grote schaal zal gebruiken. Het archief schat dat in de loop van het volgende jaar al miljoenen werken onder het Public Domain Mark beschikbaar zullen zijn via haar portal.

 

Lees hier het hele bericht

 

Door: Anke Verhoeven

BRON: Creative Commons


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Sterenborg vrijdag 15 oktober 2010 19:49

Nieuw plaatje en een mooi initiatief. Dit kan (een deel van) de Orphan Works-situatie ophelderen. Dat zijn werken waarvan de auteur niet bekend is of niet valt te contacteren, maar (mogelijk) nog wel auteursrecht op rust.

Mits dat het decentrale gebruik ervan ook goed wordt uitgevoerd. Het is best vervelend als er later toch een (erfgenaam van een) rechthebbende opduikt met bezwaren en in Amerika met een 'injunction' gaat zwaaien waaraan ook statutory damages - een niet-misselijke som per overtreding - kunnen worden toegekent.

Ben benieuwd!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.