NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Consumentenbond en artiestenvakbonden willen uploaden legaliseren

Consumentenbond en artiestenvakbonden willen uploaden legaliseren

Bij downloaden uit illegale bron worden de bestanden als het ware ‘witgewassen’. Waar de upload nog illegaal is, is datzelfde bestand na downloaden ineens toegestaan. Dit is een van de argumenten die Brein gebruikt om te beargumenteren dat downloaden uit illegale bron verboden moet worden.

 

De Consumentenbond en de artiestenvakbonden draaien dat argument nu om. In plaats van het illegaliseren van downloaden, zien zij meer heil in het legaliseren van uploaden. Op die manier worden de miljoenen Nederlanders die al jaren downloaden niet in een klap gecriminaliseerd en hoeft er niet gehandhaafd te worden op een manier die inbreuk maakt op de privacy van internetgebruikers.

 

Voor niets gaat de zon op natuurlijk, dus er moet volgens de bonden wel wat tegenover staan. Zij stellen voor om apparaten waarmee films of muziek opgenomen en afgespeeld kunnen worden te belasten met gemiddeld 5 euro. Met de opbrengsten hieruit zou jaarlijks 30 miljoen euro opgehaald moeten worden, wat dan kan worden verdeeld onder de rechthebbenden. Op dit moment komt 30% van de thuiskopieen van het internet. Zodra dat meer dan 70% wordt, zou de heffing op apparaten vervangen moeten worden door een internetheffing.

 

Op het eerste gezicht is dit natuurlijk een mooie oplossing. Consumenten blij want ze kunnen up- en downloaden, auteursrechthebbenden blij want ze krijgen een vergoeding. Het is echter maar de vraag of een dergelijke regeling door de Europeesrechtelijke beugel kan.

 

De Auteursrechtrichtlijn geeft wel uitdrukkelijk de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor de thuiskopie, maar een uitzondering voor uploaden kan daar niet onder vallen. De thuiskopie-exceptie betreft namelijk – de naam zegt het al – alleen het kopiëren van auteursrechtelijk beschermde werken en geeft dus een uitzondering op het reproductierecht van de auteur. Wanneer je een bestand uploadt, valt dat onder het terbeschikkingstellingsrecht. Voor het terbeschikkingstellingsrecht biedt de Auteursrechtrichtlijn geen mogelijkheid voor een dergelijke uitzondering.

 

Enige optie is dan zogenaamd 'vrijwillig collectief beheer', waarbij afspraken worden gemaakt met alle rechthebbenden. De Consumtenbond roept de politiek dan ook op om met alle partijen om de tafel te gaan zitten voor onderhandelingen.

 

Lees hier het persbericht van de Consumentenbond

 

Door: Anke Verhoeven

BRON: Emerce


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (4)

Erwin Angad-Gaur donderdag 25 november 2010 17:59

Beste Anke,

Voor de helderheid: wie verder dan het eerste gezicht het voorstel van Ntb, FNV Kiem en de Consumentenbond leest, kan lezen dat zij erkennen dat wettelijk legaliseren van uploaden op dit moment volgens de Auteurswetrichtlijn niet mogelijk is. Wel is dit mogelijk via vrijwillig collectief beheer; het voorstel behelst dan ook 1. het instellen van een nieuw thuiskopiestelsel op zo kort mogelijke termijn en het afzien van een downloadverbod en 2. een oproep aan de regering rechthebbenden en ISP's druk op te leggen om tot afspraken te komen rond een internetvergoeding voor niet-commercieel up- en downloaden door privepersonen op termijn. (En dit waar nodig wettelijk te ondersteunen.)

Anke vrijdag 26 november 2010 09:57

Beste Erwin,

Bedankt voor je reactie. Mijn blog is niet bedoeld als kritiek op het voorstel, maar enkel als juridische kanttekening. Voor de helderheid en volledigheid heb ik een laatste alinea toegevoegd.

Groeten, Anke

Erwin Angad-Gaur maandag 29 november 2010 00:25

Beste Anke,

Geen probleem. Enige punt dat ik wilde maken is dat je in je blog suggereerde een kanttekening te maken die wij zelf niet gemaakt zouden hebben, hetgeen onjuist is. Vandaar mijn reactie. Voor het overige mag ieder ook kritiek op het voorstel hebben uiteraard.

Met vriendelijke groet,

Erwin

edje dinsdag 4 januari 2011 00:35

Uit wikipedia, over illegaal downlaoden:

De hoogte van de economische schade wordt echter betwijfeld door onder andere de Amerikaanse Government Accountability Office, die erop wijst dat er geen onafhankelijk en betrouwbaar onderzoek aan deze ramingen ten grondslag ligt. Uit recent gepubliceerd peer-reviewed onderzoek door Felix Oberholzer-Gee blijkt inderdaad dat filesharing slechts verantwoordelijk is voor een omzetvermindering van hoogstens 20% en dat deze daling grotendeels gecompenseerd wordt door de toegenomen verkoop van concertkaarten en merchandise. Ook voor een gevreesde verschraling van het culturele aanbod vindt de studie[6] geen aanwijzingen

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.