NL EN

Commotie om carnavalskrakers

Om alvast in de stemming te komen voor volgende week, een klein relletje over een Belgische carnaval-cd.

DJ Jonathan, al jaren een graag geziene gast in het Aalster nachtleven, besloot onlangs om de mooiste carnavalskrakers uit het pittoreske Belgische dorpje te bundelen op een cd. Hij dacht daarmee de Aalsterse carnavalsmuziek te promoten en was zich van geen kwaad bewust. Door druk van verschillende carnavalsgroepen werd hij echter gedwongen om de cd uit de schappen te laten halen.

Op de cd werden 65 fragmenten van plaatselijke carnavalskrakers aan elkaar gemixt tot een feestelijk geheel. DJ Jonathan had echter van slechts één muzikant toestemming om de muziek te gebruiken. Van alle andere groepen, waaronder Porteplum, Fleksies, Prinsengarde en Prinsencaemere was er geen akkoord.

Na een klacht van een van de groepen, kreeg DJ Jonathan het aan de stok met de Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam. Van Sabam moest hij voor elk liedje schriftelijke goedkeuring krijgen. Die toestemming kreeg hij helaas niet van alle groepen. In sommige gevallen was toestemming ook onmogelijk, omdat de carnavalskraker zelf zonder toestemming gebruik maakte van auteursrechtelijk beschermde muziek van anderen.

Ik zou de cd van DJ Jonathan wel eens willen luisteren. Niet alleen om alvast een voorschotje te nemen op de feestelijkheden die over iets meer dan een week losbarsten, maar ook om te bezien of de bezwaren van Sabam en de muzikanten wel terecht zijn. Er is namelijk een kans aanwezig dat hem een beroep toekomt op het citaatrecht.

Naar Nederlands recht houdt het citaatrecht in dat hij stukjes van de oorspronkelijke muziek ook zonder toestemming van de muzikanten mag gebruiken op zijn cd. Voorwaarde daarvoor is dat het geciteerde deel in redelijke verhouding staat tot de rest van de cd en dat hij netjes de namen van de auteurs vermeldt. Dat lijkt me op zichzelf geen onhaalbare kaart.

lees hier het hele bericht

BRON: nieuwsblad.be


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.