NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Commotie in het Verenigd Koninkrijk

Commotie in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is commotie ontstaan over het voornemen van de Britse overheid om internet providers te verplichten websites, die illegale filesharing mogelijk maken, te blokkeren. Dit voornemen blijkt uit amendement 120A, dat afgelopen week is aangenomen als toevoeging op de controversiƫle Digital Economy Bill. Met dit wetsvoorstel probeert de overheid illegaal downloaden tegen te gaan. Zie hier voor een discussie over de Bill.

Op het amendement is zware kritiek geuit door vertegenwoordigers uit de wetenschap, de politiek en een aantal grote marktpartijen waaronder Google, Facebook en Yahoo. In een open brief die afgelopen woensdag in de Financial Times is gepubliceerd geven partijen blijk van hun bittere teleurstelling over het voorstel. Het dwingen van internet providers zou volgens hen kunnen leiden tot grote ontwrichting van het internet en een gevaar kunnen vormen voor de vrijheid van meningsuiting. Lees hier de brief.

In navolging hierop hebben diverse leden van het Britse parlement vandaag een aantal wijzingen op het amendement naar buiten gebracht. Daarin is onder meer bepaald dat de kosten voor het blokkeren van een website voor rekening moet komen van de auteursrechthebbende die daartoe een verzoek indient bij een provider wegens schending van zijn rechten. Verder is bepaald dat de auteursrechthebbende zich eerst tot de eigenaar van de website moet richten voordat hij een blokkeringsverzoek kan indienen bij de provider.

Volgens de Financial Times stemt de House of Lords aanstaande maandag over de nieuwe wijzigingen.

Geplaatst door Demet Yazilitas

BRON: Financial Times, 12 maart 2010


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.