020 530 0160

Commissariaat legt last onder dwangsom op aan NOS: waarborgen onafhankelijkheid

Gepubliceerd op 5 januari 2015 categorieën ,

Het Commissariaat verplicht de NOS in een dwangsombesluit om een aantal wijzigingen door te voeren in de afspraken met Fox Sports over de Eredivisie. Zo moet zowel de redactionele onafhankelijkheid als het dienstbaarheidsverbod worden gewaarborgd.

Op grond van het dienstbaaarheidsverbod in artikel 2.141 Mediawet 2008 mogen publieke omroepen zich niet dienstbaar maken aan het maken van winst door derden, bijvoorbeeld door derden in de programmering een platform te bieden voor de promotie van hun diensten. Daarvan was onder meer sprake bij de samenwerking tussen de TROS en de Efteling rondom het programma de Sprookjesboom. Bij de afspraken rondom de Eredivisie wringt hier kennelijk ook de schoen.

De NOS meldt in het nieuwsbericht dat de afspraken met Fox Sports op 3 onderdelen gewijzigd moeten worden:

·         De FOX Sports-analytici mogen in Studio Voetbal geen naamtitels krijgen. Overigens is dit in de praktijk wel gebruikelijk.

·         De NOS mag in Studio Voetbal geen aftraptijden van de wedstrijden vermelden.

·         De NOS mocht niet toezeggen om in een nieuw NOS programma aandacht te gaan besteden aan de Eredivisie. De NOS stelt in het nieuwsbericht dat dit programma er in de praktijk niet is gekomen en dat alleen in de bestaande programmering aandacht is voor de Nederlandse voetbalcompetitie.

Het Commissariaat laat evenwel in de persverklaring weten dat de last een breder karakter heeft:

“De strekking van die last is overigens breder dan nu naar buiten is gekomen en ziet onder andere op de redactionele onafhankelijkheid die onder alle omstandigheden gewaarborgd dient te zijn, zeker van de NOS als publieke omroep.

Deze maatregel volgt uit een breder onderzoek van het Commissariaat naar de activiteiten van de NOS. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan kunnen nadere maatregelen volgen. Hierover kunnen op dit moment echter geen verdere mededelingen worden gedaan.“

De NOS heeft volgens het nieuwsbericht tot 17 maart 2015 de tijd om de benodigde aanpassingen door te voeren, bij gebrek waarvan er automatisch een dwangsom wordt verbeurd van € 30.000 per dag, met een maximum van € 1,1 miljoen.

Hoewel de NOS zich niet in het besluit kan vinden, wordt wel bekeken of de afspraken gewijzigd kunnen worden, zodat aan de last kan worden voldaan. Tegen het besluit bestaat bezwaar en (hoger) beroep open.

Het boetebesluit zelf is op de website van het Commissariaat nog niet beschikbaar. Daarvoor moeten we nog even geduld hebben.

 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Machteld Robichon

publicaties

Gerelateerde artikelen