NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Clinic studenten verzoeken CBP om handhaving ivm OV-Chipkaart
 • GEPLAATST OP: 23 februari 2010
 • GEPLAATST DOOR: Vita Zwaan
 • GEPLAATST IN: Privacy
 • GOOGLE+: Vita Zwaan

Clinic studenten verzoeken CBP om handhaving ivm OV-Chipkaart

De studenten van de door SOLV opgerichte  stichting de Clinic maken zich zorgen over privacy-aspecten rondom de studenten OV-chipkaart en hebben daarom een handhavingsverzoek aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gestuurd. "Het is vooralsnog namelijk onduidelijk wat precies met onze niet-geanonimiseerde reisgegevens gebeurt. De gang van zaken rondom de OV-chipkaart is zeer onduidelijk en wij vragen ons af of de vervoersbedrijven wel altijd in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens handelen."

Volgens de Clinic studenten is het niet nodig dat iedere keer dat zij in- of uitchecken reisgedrag wordt vastgelegd. Het is technisch goed mogelijk om de poortjes open en dicht te laten gaan, zonder dat hun gegevens worden vastgelegd. Daarnaast vragen zij zich af of het nodig is om ‘speciale acties of aanbiedingen’ toe te zenden, als zij daar niet om hebben gevraagd en zonder dat daarvoor toestemming is verleend. Ook is het volgens de Clinic vreemd dat niet-geanonimiseerde gegevens 7 jaar (!) opgeslagen zullen worden. Het is daarbij twijfelachtig of de databank voldoende beveiligd is tegen hackers en onrechtmatig gebruik.

Kortom, er zijn heel wat zaken rondom de studenten OV-chipkaart waar de Clinic zich grote zorgen over maakt. Door middel van het handhavingsverzoek hopen zij te bereiken dat het CBP nagaat of er op zorgvuldige en rechtmatige wijze met privacygevoelige informatie wordt omgegaan en zonodig actie onderneemt. Zij worden daarbij bijgestaan door Gerrit-Jan Zwenne, van eLaw@Leiden, het onderzoekscentrum voor recht in de informatiemaatschappij, van de Universiteit Leiden.

Blijf hier op de hoogte van het handhavingsverzoek via de website van de Clinic

Lees hier een bericht over het handhavingsverzoek op Webwereld en hier in de Spits



PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.