NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Christiaan Alberdingk Thijm in Buitenhof over WikiLeaks

Christiaan Alberdingk Thijm in Buitenhof over WikiLeaks

Het discussieprogramma Buitenhof kwam zondag 12 december met een uitzending gewijd aan WikiLeaks. Samen met Marleen Stikker (directeur van De Waag Society), en Philippe Remarque (hoofdredacteur De Volkskrant) mocht ik aanschuiven voor de discussie. De volgende onderwerpen heb ik besproken.

Impact WikiLeaks op het Internet

De ontwikkelingen rond WikiLeaks zijn slechts voor het open karakter van het internet. Anders dan bij televisie of telecommunicatie heb je geen vergunning nodig om actief te zijn op internet. Dat open karakter heeft voor veel innovatie gezorgd. Internet heeft geen aan en uit knop, maar je hebt als website wel een aantal essentiële voorzieningen nodig: hosting, een domeinnaam en betaling (water, gas en elektriciteit van het internet). Die partijen zijn de poortwachters van het internet. Er zal toenemende druk op dergelijke intermediairs komen om op te treden. Dat doe je het beste door te morrelen aan hun aansprakelijkheidspositie. Je maakt ze dus mede-aansprakelijk voor wat anderen doen. 

 

Hoe WikiLeaks te duiden?

WikiLeaks strijdt in naam van de democratie en richt zijn pijlen met name op democratieën, maar is zelf verre van democratisch. WikiLeaks bepaalt welke stukken worden gepubliceerd en wanneer. We weten niet waar ze zitten. We kunnen ze niet controleren. Men hult zich in de anonimiteit die het anderen niet gunt. We zijn fan van WikiLeaks omdat het zijn pijlen richt op de overheid en het bedrijfsleven. Zodra WikiLeaks zijn pijlen zou richten op burgers zouden we minder blij zijn. Als WikiLeaks onze belastinggegevens of medische gegevens op het internet zou plaatsen, is het snel gedaan met de populariteit van het netwerk.

 

Mag WikiLeaks?

WikiLeaks schendt meerdere strafbepalingen door vertrouwelijke informatie naar buiten te brengen. De vraag is of de vrijheid van meningsuiting aan een veroordeling in de weg staat. Daar moet altijd aan worden getoetst. Op het gebied van vrijheid van meningsuiting is de hoogste rechter in Europa het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat Hof heeft al meerdere malen over het openbaar maken van vertrouwelijke stukken door de pers geoordeeld. De wijze van verkrijging is van belang, het maatschappelijk belang, de nadelige gevolgen, wijze van publicatie en de totstandkoming van de publicatie. WikiLeaks vindt de publicatie met name relevant omdat het aangeeft dat de VS leugenachtig is, een ander gezicht naar buiten heeft dan naar binnen. De vraag is of je 250.000 documenten moet publiceren om dat aan te tonen.  

 

Hoe moet de rol van de media worden geduid?

 WikiLeaks is al drie jaar actief. De site werd in de beginjaren niet vaak opgemerkt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat burgers de informatie zouden controleren en duiden. Toen dat niet gebeurde is men gaan samenwerken met de pers. WikiLeaks zelf zegt trots te zijn dat ze meer scoops in drie jaar had dan de Washington Post is 30 jaar. De media zijn nu een beetje de marionetten van WikiLeaks geworden. Iedereen is bang iets te missen. Het gevolg is een lawine van nieuws, dat onvoldoende is onderzocht. Het gaat om gespreksverslagen. Het gaat om de interpretatie van een gesprek van één persoon. Dat is al subjectief. De verslagen zijn dikwijls niet volledig. We kennen de context niet van het verslag. We kennen de berichten niet die ervoor en erna zijn verzonden. Het is een eenzijdige papieren waarheid. Pers moet dus de juistheid verifiëren.

 

Bekijk hier het item.

BRON: Buitenhof


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (3)

W.J. HERMAN woensdag 15 december 2010 13:13

Voor uw informatie bovenstaand genuanceerd door
http://www.guardian.co.uk/technology/blog/audio/2010/dec/14/tech-weekly-wikileaks-cables-cyberwar-audio
The programme is presented by Jemima Kiss, who is joined by the Guardian's technology editor Charles Arthur, Professor William H Dutton of the Oxford Internet Institute and Graham Cluley, senior technology
consultant at security experts Sophos.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.