NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • China overweegt anoniem gebruik internet technisch onmogelijk te maken

China overweegt anoniem gebruik internet technisch onmogelijk te maken

De New York Times bericht dat China overweegt om het technisch onmogelijk te maken om anoniem te publiceren op internetforums.

 

Sinds september 2009 is het in China verboden om onder een pseudoniem of helemaal anoniem berichten op bijvoorbeeld forums te plaatsen. Deze regel is uiteraard gemakkelijk te omzeilen, door een valse naam bij een bericht te zetten.

 

Het zou funest zijn voor de vrijheid van meningsuiting als een dergelijk systeem ontwikkeld - en daadwerkelijk ingezet - zou worden. Politieke dissidenten zouden niet meer veilig kunnen publiceren in China.

 

In 2005 heeft Yahoo de naam en adres-gegevens van een anonieme internetgebruiker aan de Chinese autoriteiten verschaft. Deze dissident - Shi Tao – zit nu een straf van 10 jaar uit. Onder het nieuwe systeem zou hulp van Yahoo niet eens meer nodig zijn voor de Chinese autoriteiten.

 

Sommigen in de Westerse wereld zouden software die anoniem gebruik van internet onmogelijk maakt, misschien ook toejuichen. Bijvoorbeeld omdat dit handig zou zijn in de strijd tegen terrorisme of om de verspreiding van kinderporno tegen te gaan.

 

Als het in Europa onmogelijk zou zijn om anoniem van het internet gebruikt te maken, zou een zaak als Lycos/Pessers niet meer voor kunnen komen. (In die zaak werd tot aan de Hoge Raad geprocedeerd over de vraag of een internet service provider verplicht was om de naam-en adresgegevens van een anonieme internetgebruiker aan een derde te verstrekken.) Ook het Promusicae-arrest (een vergelijkbare vraag, maar dan voor het Hof van justitie van de EG) zou irrelevant worden als anoniem gebruik van internet onmogelijk is.

 

Anoniem internetgebruik is echter niet alleen belangrijk voor politieke dissidenten in China. Ook bijvoorbeeld voor Westerse klokkenluiders kan anonimiteit essentieel zijn.

 

Het is dus te hopen dat het systeem in China niet ontwikkeld en niet ingezet zal worden. Het is al eerder voorgekomen dat software die in China gebruikt wordt om de ‘schadelijke’ gevolgen van het internet in te dammen, wordt geëxporteerd naar andere landen zoals Iran.

 

Wetten en hoge jurisprudentie zijn moeilijk terug te draaien. Het uitbannen van technische mogelijkheden is waarschijnlijk nog lastiger.

 

Zie hier het bericht van de New York Times. 

 

 

 

BRON: NY Times, BBC


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (4)

Matthijs van Bergen vrijdag 7 mei 2010 22:26

Eerst geeft men de burger een (horizontaal) recht op privacy en vervolgens komt men hiermee, raar!

Vincent zaterdag 8 mei 2010 01:58

Op VN-niveau wordt hier al jaren aan gewerkt; zie bijvoorbeeld http://news.cnet.com/8301-13578_3-10040152-38.html

Frederik Borgesius dinsdag 18 mei 2010 10:01

Heel interessant Vincent.

Bedankt voor de link!


Matthijs: inderdaad is nieuws uit China niet altijd even logisch.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.