NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Buma wil vergoeding voor embedden radio-streams

Buma wil vergoeding voor embedden radio-streams

Het plan om vergoedingen te vragen voor het embedden van audio- en videofragmenten, zoals Youtube-filmpjes, heeft Buma/Stemra vanwege het hevige protest begin 2010 teruggedraaid. Nu stelt Buma/Stemra zich wederom op het standpunt dat embedden een auteursrechtelijk relevante verveelvoudiging en/of openbaarmaking is.

Buma/Stemra stuurt namelijk sinds kort facturen naar websites die live radio streams aanbieden. De website NederlandFM vindt dit niet terecht en weigert te betalen. Inmiddels is Buma/Stemra een kort geding tegen de website gestart.

Ondertussen is nog lang niet duidelijk of embedden gezien moet worden als een openbaarmaking of verveelvoudiging. Mariko Peters, kamerlid voor GroenLinks, stelde daarom vragen aan de staatssecretaris van Veiligheid en Jusitie over het factureren door Buma/Stemra van websites die een radiostream op hun site embedden.

Zij vraagt zich onder andere af of embedden niet vergeleken moet worden met hyperlinken. Algemeen wordt aangenomen dat hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal geen openbaarmaking of verveelvoudiging van het werk is. Embedden zou dat dan ook niet zijn. Ook merkt Peters op dat wellicht door veel websites met succes een beroep op het citaatrecht gedaan kan worden. Ze vraagt de staatssecretaris om eventueel de wet aan te passen zodat er duidelijkheid komt omtrent dit vraagstuk.

Lees hier de kamervragen van Mariko Peters

BRON: futureofcopyright.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.