NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • BSA: 42% van alle software wereldwijd illegaal

BSA: 42% van alle software wereldwijd illegaal

De Business Software Alliance (BSA) heeft deze week het rapport “Global Software Piracy Study 2010” gepresenteerd. Volgens de BSA neemt de ‘diefstal’ van software wereldwijd toe. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van illegale software in 2010 gestegen is met 14% procent en geschat wordt dat de industrie hierdoor zo’n 59 miljard dollar aan "commercial value" misloopt. Vooral opkomende economieën nemen het niet zo nauw met het  de regels op dit gebied.

Wereldwijd zou van alle software gebruikt door bedrijven gemiddeld 42% illegaal zijn, in Armenie kwamen de onderzoeker zelf op een percentage van 93% uit! In Nederland zou 28% van de software op PC’s illegaal, althans zonder geldige licentie zijn, waarbij we  7% onder het Europese  gemiddelde zitten.

Opmerkelijk vind ik dat het rapport vermeldt dat “Many PC users lack a clear understanding of whether common ways of acquiring software are legal or illegal, especially in high-piracy markets.” Gebruikers zijn dus niet altijd op de hoogte van het feit dat ze illegale software gebruiken. Als ze dat vervolgens wel zijn lijkt het mij de vraag of al deze mensen het geld voor een licentie (over) hebben. Zij zouden ook andere (gratis, of open-source) software kunnen gaan gebruiken.

De BSA is opgericht door spelers uit de software-industrie en houdt zich onder meer bezig met lobbyen en het binnenvallen van bedrijven waarvan wordt vermoed dat ze illegale software gebruiken. In ieder geval zet de BSA zijn lobby voor “actief bestrijden van softwarepiraterij via wetgeving en handhaving” voort, ook in Europa. Volgens het BSA Benelux Comité is het “Nu tijd voor actie”.

Lees het rapport hier.

Auteur: Ruben Althuisius

BRON: automatiseringsgids.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.