NL EN

BNR uitzending Mediazaken

Het programma Mediazaken van BNR waar ik gisteravond te gast was, was gewijd aan de 'scoop' van EdeTV over een leraar die op verdenking van ontucht met een minderjarige in voorarrest zit. Dit nieuws werd begin deze week door het ANP en daarna door diverse landelijke media overgenomen, waarbij - zoals het hoort - werd vermeld dat EdeTV het nieuws als eerste had gebracht. Dagblad De Gelderlander deed het anders: een zelf geschreven stukje en een kort telefoontje naar het OM ter bevestiging, en De Gelderlander bracht het als zijn 'eigen' nieuws. Dit schoot EdeTV in het verkeerde keelgat, en was aanleiding voor een BNR radio-uitzending over de vraag wanneer nieuws door andere media mag worden overgenomen.

Ik heb uitgelegd dat een nieuwsfeit op zichzelf niet auteursrechtelijk beschermd is, en dus door iedereen kan worden gebracht. Dat is maar goed ook, want daardoor kunnen verschillende media hun eigen kijk op het nieuws aan het publiek overbrengen. Het is gebruikelijk dat media daarbij vermelden wie het nieuws als eerste wereldkundig maakte, maar het is pas verplicht om de bron van het nieuws te vermelden als beelden of tekst letterlijk (of bijna letterlijk) worden overgenomen. Artikel 15 Auteurswet bepaalt immers dat een nieuwsbericht door de pers uit de pers mag worden overgenomen, mits de bron op duidelijke wijze wordt vermeld.

Verder ging de discussie in de uitzending voornamelijk over lokale en regionale omroepen die steeds vaker nieuws lijken te brengen dat vervolgens door de landelijke media wordt overgenomen. Lokale en regionale omroepen zijn en blijven dus belangrijk voor het nieuws dat dichtbij de mensen staat. Dit belang wordt helaas niet genoeg onderkend door de politiek, waardoor beperkte budgetten beschikbaar zijn en de kwaliteit van de programma's onder druk staat.

Beluister de radio-uitzending via het radioarchief van BNR van 20 mei 2010, 20.30 uur. Herhaling zaterdag 22 mei 2010, 12.00 uur.

BRON: BNR


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.