NL EN

Bitcoins

De Bitcoin is een vorm van elektronisch geld (i.e. het is een digitaal bestand). Het wordt, in tegenstelling tot andere vormen van elektronisch geld, niet centraal uitgeven; Bitcoin maakt gebruik van een decentraal verspreide database. Het geld is middels cryptografie versleuteld zodat enkel de eigenaar het kan uitgeven:

Een asymmetrische cryptografie, ‘public-key-encryption’, wordt gebruikt; twee aan elkaar gekoppelde, maar verschillende, sleutels worden gemaakt. Hierbij blijft de ene sleutel privé, en de andere wordt openbaar gemaakt. De publieke sleutel van de ontvanger wordt gebruikt om de betaling te versleutelen, en kan alleen met diens private sleutel opgehaald worden. De private sleutel van de betaler wordt gebruikt om de betaling te bevestigen.

 

Het opnemen van elke nieuwe transactie in een openbare, decentraal bijgehouden, lijst zorgt er (samen met deze versleuteling) voor dat een Bitcoin door één eigenaar niet meer dan één keer kan worden uitgegeven:

Deze digitale ‘valsmunterij’ is niet mogelijk doordat een lijst van alle transacties bij gehouden wordt middels een aan alle gebruikers verstuurde tabel, een ‘distributed hash table’. Een transactie die is bevestigd wordt aan de lijst toegevoegd, en de bijgewerkte lijst wordt aan het netwerk verstuurd. De authenticiteit van deze lijst wordt door gebruikers in het netwerk geverifieerd door de publieke sleutel van de betaler te gebruiken. Doordat de lijst is vertaald in een kort en uniek nummer, een hash, wordt deze niet te groot om aan alle gebruikers toe te sturen.

 

Een Bitcoin ontstaat door het oplossen van een complexe computerberekening (‘mining’), iedereen die computertijd wil inzetten kan dit doen. Door het decentrale en cryptografische karakter bestaat er geen centrale bank. In plaats daarvan zorgt een ‘peer-to-peer’ systeem, dat lijkt op systemen om gegevens uit te wisselen zoals Bittorrent of Kazaa, voor de verificatie en verspreiding van alle transacties. Hierdoor is het onmogelijk voor overheden (of andere partijen) om de waarde te manipuleren en zijn transacties nagenoeg anoniem. Bitcoins kunnen door iedereen gebruikt worden (de software is ‘open-source’) en een internet verbinding is het enige dat hiervoor nodig is. Tevens zijn de transactie kosten nagenoeg nihil (i.e. de prijs van bandbreedte en de hardware).

 

Dat een nagenoeg anoniem systeem om geld uit te wisselen overheden zorgen baat spreekt voor zich, en blijkt ook hun uitlatingen: een prominente Amerikaanse politicus stelde “it is just what drug dealers have been waiting for”, en de ‘Financial Services Authority’ van Groot-Brittannië heeft een onderzoek uitgevoerd.

 

Een aantal nieuwsberichten geven aanleiding om te denken dat het gebruik van Bitcoin, dat sinds 2009 bestaat, inmiddels van de grond begint te komen. Ten eerste kan bij de nieuwe website van de beruchte Kim Dotcom (die op dit weblog al eerder is besproken) betaald worden met Bitcoins. Deze website ‘Mega’ beoogt anonieme bestandsoverdrachten mogelijk te maken, waarbij ongetwijfeld ook inbreukmakende bestanden zullen worden verzonden. Gezien Bitcoin nagenoeg anoniem is (en meneer Dotcom in het verleden al de nodige problemen met de sterke arm der wet heeft gehad) ligt het gebruik van Bitcoins voor de hand. Dit vooral gezien ‘Mega’ beoogt zo anoniem mogelijk te werken om zodoende buiten het bereik van wetshandhavers te blijven.

 

Ten tweede heeft een startup onlangs een Bitcoin ATM gelanceerd. In deze machine kan geld worden ingevoerd, dat vervolgens naar Bitcoins wordt omgezet. Een andere startup heeft het onlangs mogelijk gemaakt om bij de pizzaketen Domino’s pizzas te bestelen, waarbij met Bitcoins betaald wordt.

 

Bovenstaande ontwikkelingen zouden Bitcoin net het zetje kunnen geven dat het nodig heeft om bij het grote publiek bekend te worden. Aan de andere kant, wellicht laat dat ook nog enige tijd op zich wachten. Wat in elk geval vast staat, is dat het internet en digitalisering zorgt voor een globalisering en dematerialisering van handelingen. Dit heeft deregulatie tot gevolg. (zie voor een goede beschrijving van dit proces het rapport van de commissie “Grondrechten in het Digitale Tijdperk”)  Bitcoin is een goed voorbeeld van deze ontwikkeling.

 

 

Auteur: Jesse DirksPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Niels woensdag 27 februari 2013 17:16

Leuk stukje, maar ik mis wel nog een beetje een opmerking over het deflationele karakter van bitcoin. Een van de grootste voordelen is namelijk dat er maar een vaste hoeveelheid bitcoins gemaakt kan worden en de snelheid waarmee ze gevonden worden bovendien steeds afneemt (een goede analogie daarvoor is het delven van echte grondstoffen, zoals goud).
Hierdoor kan er (bijna) geen inflatie optreden, in tegenstelling tot bij de reguliere valuta.
Meer over Bitcoin in Nederland vind je bijv hier: http://www.bitcoinspot.nl/

Jesse Dirks donderdag 28 februari 2013 10:36

Goedemorgen Niels,
Bedankt voor je commentaar, en de link naar de website! Heel interessant.

Over de deflatie: daar heb je helemaal gelijk in. Gezien Bitcoins een soort 'intrinsieke' waarde hebben, i.e. de lastige berekening die dient te worden uitgevoerd, bestaat geen risico op inflatie van deze Bitcoins.

Hier ben ik echter bewust niet op ingegaan omdat deze 'intrinsieke waarde' van Bitcoins er momenteel niet echt toe doet: immers, Bitcoins hebben slechts waarde in verhouding tot 'reële' muntsoorten in Euro's of Dollars. Voor een Bitcoin koop je in de echte wereld weinig.

Ten aanzien van deze echte muntsoorten is de waarde ban Bitcoins enorm aan fluctuatie onderhevig, een jaar geleden was een Bitcoin nog 10 USD waard. In middels is dat 30. De prijs van een Bitcoin schommelt bovendien per dag zo'n 30%.

Nu begrijp ik zeer wel dat dit weinig met deze intrinsieke waarde, het deflationele karakter, van de Bitcoin te maken heeft. Het is volledig aan speculatie toe te schrijven. Edoch: het leek mij een dode letter om over de 'stabiliteit' van Bitcoins te schrijven als ze dat de facto niet zijn.

Ik hoop dat door toegenomen acceptatie binnenkort niet meer gekeken wordt naar de waarde van de Bitcoin tegenover andere muntsoorten. Maar gezien we dat punt nog niet hebben bereikt (en op dit weblog ook in de toekomst nog iets over Bitcoins geschreven moet kunnen worden ;-) houd dit weblog in de gaten) is de tekst geschreven zoals hij is.

Nogmaals bedankt en met vriendelijke groet,
Jesse

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.