NL EN

Biografie over Reve mag wel

Joop Schafthuizen (Reves weduwnaar) eiste vorig jaar een verbod op de verschijning biografie (3 delen) van Gerard Reve “De late jaren (1975-2006)” van biograaf Nop Maas, omdat er ongepubliceerde citaten van Reve in stonden waarvan Schafthuizen de auteursrechten bezit.

De voorzieningenrechter in kort geding wees op 16 juni 2011 het verbod toe. Hoewel uitgever Van Oorschot en Maas hadden gesteld dat Schafthuizen onder bepaalde voorwaarden al eerder verscheidende malen toestemming had gegeven voor de publicatie van de citaten.

De voorwaarden waren samengevat: het niet opnemen van financiële gegevens en citaten die kwetsend konden zijn voor derden.

De auteursrechthebbende in principe instemt met het opnemen van citaten uit tot dusver ongepubliceerde teksten van Gerard Reve in het werk van de biograaf, maar dat hij hierbij een voorbehoud maakt terzake citaten waarin sprake is van privé-financiën of waarin derden worden gekwetst”, zoals staat in een van de aktes tussen Schafthuizen en uitgever Oorschot.

In hoger beroep stelt het gerechtshof Amsterdam de uitgever en biograaf in het gelijk, omdat zij zich aan de voorwaarden hebben gehouden. 

Derhalve moet worden aangenomen niet alleen dat Schafthuizen (voorwaardelijk) toestemming heeft verleend voor het gebruik van de bedoelde citaten, maar tevens dat hij dit in de periode februari tot december 2009 meerdere malen uitdrukkelijk heeft bevestigd.”, aldus het hof

Het feit dat de uitgeverij Schafthuizen bij ieder deel ook schriftelijk om toestemming verzocht, beoordeelt het hof als een bevestiging van de bestaande overeenkomst, en niet als een reeks van nieuwe afspraken.

Lees hier het bericht en hier het arrest van het hof.

BRON: NRC


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.