NL EN

Binnenkort e-books streamen?

Om het e-book in Nederland tot een succes te maken zijn er nieuwe verdien- en distributiemodellen nodig. Bij Bol.com zien ze het 'streamen' van e-books à la Spotify wel zitten. Onder leiding van Bol.com heeft een branche-brede werkgroep onderzoek gedaan naar de markt voor e-books. De markt voor e-books kent een enorme potentie, maar uitgevers en verkopers komen nogal wat hordes tegen als zij hun digitale boeken aan de man willen brengen.

Het begint met het kiezen van een bestandsformaat, daarvan zijn er ongeveer 10 verschillende en niet elke e-reader kan overweg met elk formaat. Als klant moet je daar dus op letten bij aanschaf. Ook zij er veel te weinig Nederlandse titels als e-book beschikbaar; zo’n 6.000 e-books, tegenover ruim 400.000 ‘gewone’ boeken. Daarnaast is in e-book land DRM geen onbekende; waar dat in de digitale muziekmarkt al lange tijd nauwelijks meer gebruikt wordt, daar vinden de boekenuitgevers DRM nog steeds een oplossing tegen piraterij. Ook worden e-books belast met 19% BTW (want een e-book is software…) waar gewone boeken met 6% BTW belast worden.

De werkgroep meent dat een dienst waar men onbeperkt boeken kan 'lenen' tegen een vast bedrag per maand de oplossing is. De consument moet met een Spotify-achtige dienst over de streep getrokken worden om digitaal te gaan lezen.

Daarnaast zou de prijs van e-books omlaag moeten en moeten de 'publishing windows' worden losgelaten. Nu kan een e-boek tot wel 20 euro kosten, wat ik een hoop geld vind voor een digitaal bestandje en als er DRM op zit kan je het niet eens uitlenen. Het publishing window heeft te maken met het tijdpad waarin een boek in verschillende edities wordt uitgegeven. Dit is een mooi voorbeeld hoe veel bedrijven krampachtig vasthouden aan oude verdienmodellen. Vroeger werd een nieuw boek alleen als hardcover uitgegeven. Als het nieuwe van het boek er af was en de vraag inzakte kwam men met een paperback op de markt, tegen een aantrekkelijke prijs om de verkoop weer wat te stimuleren. Uitgevers passen dit principe vaak toe op e-books, met als gevolg dat het wel een jaar kan duren voordat een nieuwe uitgegeven boek als e-book te koop is.

Als het aan Bol.com ligt wordt dat allemaal anders en gaat Nederland in navolging van de VS ook massaal aan de e-book. Overigens hoopt een bedrijf genaamd 24 Symbols in juni live te gaan met een digitale boekenleenservice geïnspireerd op het Spotify-model. Mijn verwachting is dat als dergelijke diensten in Nederland ook beschikbaar worden het wel eens hard zou kunnen gaan met de opmars van het e-book in Nederland.

Lees hier het bericht.

Auteur: Ruben Althuisius

 

BRON: mediafacts.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

PierceSallie dinsdag 14 juni 2011 16:16

I will recommend not to hold off until you earn enough amount of money to order different goods! You should just take the loan or just consolidation loans and feel comfortable

HOPKINS27LOUISE donderdag 28 juni 2012 23:44

Do you acknowledge that it is high time to receive the business loans, which will make you dreams real.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.