NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Big Brother Awards 2009: de winnaars
 • GEPLAATST OP: 8 februari 2010
 • GEPLAATST DOOR: Wouter Dammers
 • GEPLAATST IN: Privacy
 • GOOGLE+: Wouter Dammers

Big Brother Awards 2009: de winnaarsOm de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.Afgelopen vrijdag, 5 februari, werden tijdens een symposium in De Balie, Amsterdam, de Big Brother Awards 2009 uitgereikt aan de grootste privacyschenders van de afgelopen jaren. De Big Brother Awards worden georganiseerd door digitale burgerrechten organisatie Bits of Freedom. Minister Ter Horst, de nieuwe vingerafdruk-databank, T-Mobile en Vodafone, en de mobiele naaktscanners van de politie vielen in de 'prijzen'. Ook werd er een positieve aanmoedigingsprijs, de Winston Awards, uitgereikt, aan Sophie in 't Veld (Europarlementariƫr D66).

Zie hier het juryrapport.

Minister Ter Horst wint de Big Brother Awards in de categorie Personen. Haar gebrek aan nuance in het privacy debat is hier debet aan. "Mede door haar toedoen stevent Nederland in sneltreinvaart af op een controlemaatschappij, waar veiligheid altijd boven persoonlijke vrijheid gaat".

Ook de nieuwe vingerafdruk-databank valt in de 'prijzen', in de categorie Overheid Ć©n het wint de publieksprijs. Het wint de prijs vanwege het risico op identiteitsfraude en vanwege de mogelijke desastreuze gevolgen dat een hack van het systeem ten gevolge zou kunnen hebben. De Nederlandse overheid gaat met dit systeem bovendien veel verder dan ons omringende landen.

In de categorie Bedrijven winnen T-Mobile en Vodafone, omdat ze "willens en wetens en in strijd met de wet maandenlang de volledige inhoud van smsjes hebben doorgesluisd naar opsoringsdiensten".

In de categorie Voorstellen wint de mobiele naaktscanner van de politie de Big Brother Award. "De jury is van mening dat 'function creep' nog nooit zo snel [heeft, WFD] plaatsgevonden: van een middel om terroristen te vangen, naar een middel dat in alledaags politiewerk kan worden ingezet".

Lees hier meer over de Big Brother Awards 2009, en kijk het hele gala nog eens terug!

BRON: bigbrotherawards.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.