NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Bezorgdheid over clouddiensten door grote storing Amazon

Bezorgdheid over clouddiensten door grote storing Amazon

Een groot aantal websites dat in de cloud van Amazon wordt gehost is al sinds donderdagochtend (Nederlandse tijd)  21 april slecht bereikbaar of volledig offline. Hierdoor zijn er problemen ontstaan met onder andere Foursquare en het Nederlandse Mobypicture. Door middel van een workaround zijn deze al wel weer grotendeels online.

Opvallend is dat de fail-over niet heeft gewerkt. Iedereen die bepaalde diensten afneemt in de staat Virginia is getroffen door de storing. Amazon biedt binnen een regio verschillende zones aan, die los van elkaar staan. Als er binnen één zone een storing is, moeten de andere zones in principe gewoon blijven draaien. Klanten kunnen  een virtuele server twee keer in één regio kunnen laten draaien terwijl ze toch een back-up voorziening hebben. Dat heeft als voordeel dat de servers sneller met elkaar kunnen communiceren. Amazon belooft aan haar klanten dat alleen bij grote (natuur)rampen meerdere van deze zones tegelijk uit kunnen vallen. Dat blijkt nu echter niet zo te zijn.

Analist Robert Mahowald van IDC stelt dat het uiteraard een probleem is voor de websites die door de storing zijn getroffen maar nog veel meer voor Amazon. Volgens hem heeft de cloud- en hosting branche hierdoor 'zeker een blauw oog opgelopen'.

Mahowald stelt dat de storing niet noodzakelijkerwijs op een operationeel probleem bij Amazon hoeft te wijzen. “Dit zou Amazon eigenlijk geen slechte reputatie moeten geven”, meent hij. “Maar het is wel een heel erg zichtbaar probleem. Ik denk niet dat mensen zich afkeren van Amazon, maar bedrijven die nog geen keuze gemaakt hebben voor een cloudaanbieder zullen zeker even wachten. Dit leeft nog wel even door op het web”, denkt hij. Ook andere analisten vermoeden dat deze grote storing impact heeft op het vertrouwen in de cloud.

Ik vraag me af of deze storing inderdaad de grote negatieve impact zal hebben op de wijze waarop tegen de cloud wordt aangekeken die de analisten vermoeden. Wel wordt nog eens duidelijk dat het voor aanbieders en afnemers van belang is goede afspraken te maken over de continuiteit van de clouddiensten, bijvoorbeeld door middel van back-up en escrow faciliteiten waardoor in ieder geval zeer snel workaround oplossingen kunnen worden aangeboden, zoals ik in mijn verschillende lezingen over cloud computing heb bepleit.

Lees hier het hele bericht op WebWereld.

 

BRON: WebWereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.